Ugrás a tartalomra

Vajdaság nem adja az áramelosztót

A Szerbiai Villanygazdaság átalakításának lehetőségeit vitatták meg a mai tartományi parlamenti ülésen. A vajdasági képviselők szavaztak a Tartományi Garanciaalap tavalyi működését és ügyvitelét tartalmazó beszámolójáról, a Vajdasági Pedagógiai Intézet év

Szerbiában négy áramszolgáltató vállalat felszámolására készülnek, köztük a Vajdasági Villanygazdaságéra is, amelyet a belgrádi áramelosztóhoz kapcsolnak.

Az ügy kapcsán heves vita alakult ki a tartományi kormánypártok és az ellenzék között. A Demokrata Párt szerint ezzel a lépéssel tovább folytatódik a tartomány autonómiájának csorbítása. Nenad Borović, tartományi képviselő, Demokrata Párt: „Ha valaki az autonómia megerősítéséhez szeretett volna hozzájárulni, akkor a rosszul gazdálkodó gazdasági társaságokat csatolta volna az Vajdasági Villanygazdasághoz, amely kétségkívül a legsikeresebb áramelosztó cég. Ezt a gazdasági mutatók is alátámasztják.”

A Szerbiai Villanygazdaság átszervezési programjának célja, hogy centralizálja a jól működő cégeket Belgrádban – vélik a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői. Robert Kolar, tartomány képviselő, Vajdasági Szociáldemokrata Liga: „A Vajdasági Szociáldemokrata Liga tudja, hogy ez nem a Szerbiai Villanygazdaság társasággá alakítása vagy átszervezése, hanem a Vajdasági Villanygazdaság megsemmisítése. Ezzel folytatódik Vajdaság vagyonának elrablása azzal a céllal, hogy gyengítsék és ellehetetlenítsenek mindent, ami vajdasági, sőt Vajdaság autonómiáját is.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a tartományi kormány által előterjesztett záradékot, amellyel arra hívják fel a köztársasági hatalom figyelmét, hogy milyen negatív következményei lehetnek egy ilyen átalakításnak. Patyi Lajos, képviselő, VMSZ: „Ez komoly problémát fog a jövőben jelenteni, mert itt tulajdonképpen nem csak arról szól a dolog, hogy központosítják, meg hogy a megfizettetés hogy fog történni, meg az áramelosztás, hanem az egész vagyon központosítva lesz, valamint bizonyos adók, amelyek itt helyben folynak be, az tulajdonképpen többet nem fog itt befolyni és ez egész komoly pénzügyi dolgot jelent mindenféleképpen.”

A villanygazdaság átszervezési programját a Nemzetközi Valutaalap is pozitívnak értékeli – nyilatkozták az ellenzéki Szerb Haladó Párt képviselői. Predrag Matejin, frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „A különálló rendszerek nem maradhatnak meg az európai piacon, emiatt követeli ezt tőlünk Európa és a Nemzetközi Valutaalap is. Attól függetlenül, hogy mennyire sikeresek, az európai piacon mégsem lehetnek versenyképesek.”

A tartományi képviselők megvitatták a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkáját taglaló 2014-es jelentését is. Erdély Lenke, igazgató, Vajdasági Pedagógiai Intézet: „Három fontos területről szólnak ezek a projektek, az egyik a multikulturális iskola szerepe Vajdaságban, a másik témakör az inklúziós oktatás, a harmadik pedig a tantervek és a tankönyvek jóváhagyásával kapcsolatos témakör.”

Az ülésen szó esett még a Tartományi Garanciaalap és a Tartományi Nemi Egyenlőségi Intézet tavalyi munkájáról is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét