Ugrás a tartalomra

Vajdaság költségvetési alapból ösztönzi a gyermekvállalást

A hivatalos adatok szerint 150 000 fővel csökkent Vajdaság lakossága az elmúlt másfél évtizedben. A tartományi kormány létrehozott egy alapot, amelynek célja a népesedés ösztönzése lesz.

A hivatalos adatok szerint 150 000 fővel csökkent Vajdaság lakossága az elmúlt másfél évtizedben. A legnagyobb népességcsökkenés Hódságon, Bács községben, valamint a dél-bánsági Alibunáron tapasztalható. A tartományi kormány alapot hozott létre a népesedés ösztönzésére.

Az újvidéki fiatalok többsége szerint nincsenek könnyű helyzetben azok a vajdaságiak, akik családalapításon gondolkodnak. Marta Gašpar, Újvidék: „Ahhoz, hogy családot alapítsanak házuk kell, hogy legyen. Tető a fejük felett. Az államnak kellene ezt biztosítania, illetve amennyire az állam képes, segíteni őket ebben.”

Tamara Gajović Topalović nemrég szülte meg ikergyermekeit. Az újvidéki anyuka egy pillanatig nem bánta meg, hogy gyermeket vállalt, azzal azonban ő is egyezik, hogy a családalapító fiatalokat többet kéne segíteni: „Jobb szociális támogatásra lenne szükség és a rendszertől is kell a támogatás. Egyértelműen kell egy alap és a népesedés ösztönzésére szolgáló költségvetés. A munkába állás lehetősége is elkerülhetetlen probléma a fiatalok körében. Ez mellet pedig a szülési szabadságok terén is változásokra lenne szükség. Nálunk az ikrek után is csak egy év szabadság jár, míg a régió más országaiban ilyen esetben két év szabadságot kapnak az anyukák.”

Ha folytatódik a Vajdaságban tapasztalható negatív demográfiai folyamat, akkor várhatóan 5,4 százalékkal csökken majd évente a tartomány lakosságának aránya és az évszázad közepéig félmillióval kevesebb lakosa lesz Vajdaságnak, mint most – mondta el stábunknak Szakállas Zsolt, tartományi altitkár. A vajdasági kormány ezen folyamat megfékezése érdekében hozott újabb intézkedéseket. „A Gyermekvállalást Támogató Költségvetési Alap a 2018-as évben 63 millió dinárral rendelkezik. Ezeket az eszközöket elsősorban gyerekeiket nevelő családok támogatására, születési, nevelési kedvezményekre, lakhatási feltételek javítására és más hasonló célokra fordítják.”

A költségvetési eszközök mellet a jövőben a tartomány egyéb támogatásokra is számít ezen a téren – mondta el Szakállas Zsolt, majd hozzátette: az alapot magánszemélyek által adományozott eszközökből és európai uniós forrásokból is erősíteni fogják.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír