Ugrás a tartalomra

Útnak indult a péterváradi hídelem

Novemberben a gyalogos és kerékpáros közlekedés, januárban a vasúti forgalom indulhat el a felújított Žeželj-hídon – Az autósoknak tavaszig várniuk kell

Újvidéken kezdetét vette az épülőfélben levő Žeželj-híd péterváradi oldali 180 méter hosszúságú hídelemének felhelyezése a híd központi tartóoszlopára. A munkálatok, ahogyan arról Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár lapunknak beszámolt, az időjárási és vízállási helyzettől függően két-három napig tartanak majd.

A legfontosabb szakaszába érkezett a hídépítés, fogalmazott, ez a legnagyobb vaskonstrukció Európában, melynek a felhelyezése éppen zajlik a tartományi székvárosban. Mint megjegyezte, a rekord hamarosan megdől, az Újvidék oldalán lévő 220 méter hosszúságú elem ugyanis 1500 tonnával nehezebb a péterváradinál. Az Azvi spanyol építőipari cég megbízásából egy specializált londoni vállalat végzi a hídelemek összekapcsolását.

A munkálatok helyszínére tett látogatást Zorana Mihajlović kormányalelnök, építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Igor Mirović tartományi kormányfő. Mirović nem elégedett a munkálatok kivitelezésének ütemével, noha elismerte, hogy a műszaki, vízállási és egyéb nehézségek ellenére a kivitelező eredményei nem becsmérlendőek. A péterváradi elem lassan csúszik a központi oszlop felé, október elején az újvidéki elem kapcsolódása is kezdetét veszi, magyarázta Mirović. Nem lehetünk elégedettek azzal, hogy az új ütemtervhez képest is számolnunk kell három–öt hetes késéssel, tette hozzá. Baleset is történt a híd újvidéki oldalán, ez is késleltette a munkát – sorolta az objektív okokat a kormányfő.

– Nehéz lenne ebben a pillanatban pontos határidőket közölni, a kivitelező állítja, hogy novemberben elindul a Žeželj-hídon a közlekedés a gyalogosok és kerékpárosok számára. Januárban vagy februárban veheti kezdetét a vasúti közlekedés. Az újvidéki oldalon már megkezdődtek a munkálatok a hídra vezető bekötőutak építésén, heteken belül a péterváradi oldalon lévő összeköttetéseken is megkezdődnek a munkálatok. Az a lényeg, hogy elérkezett a hídépítés utolsó fázisa, télen és tavasszal már úgy beszélhetünk majd erről a projektumról, mint egy sikeres, megvalósuló elképzelésről – fogalmazott Mirović, aki arról is beszámolt, hogy Vajdaság területén jelenleg 11 fontos projektum van megvalósulóban, a Vajdasági Rádió és Televízió épületének újjáépítését, a Letenka szabadidő- és sportközpontot, öntözőrendszerek létesítését, a Nagybecskerek és Zsablya közötti útvonal felújítását, a szabadkai Népszínház építését emelte ki példaként, majd úgy fogalmazott: az a lényeg, hogy a korábbról „örökölt” megvalósulatlan projektumokat most már minél hamarabb magunk mögött tudjuk és nekilássunk újabb ötletek realizálásának.

A JÖVŐ SZIMBÓLUMA

Ezen az építkezésen 180 személy dolgozik folyamatosan, jelentette ki Zorana Mihajlović. Lényeges hídról van szó, mely a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításának is a részét képezi.

– Hatalmas lesz a Žeželj-híd jelentősége az áru- és utasszállítás terén is. A hídon esős időben is lehet dolgozni, ilyen értelemben az időjárás nem szab gátat a projektum kivitelezésének, ezért elvárom, hogy januárban valóban beinduljon a vasúti közlekedés. Novemberben már sétálnunk kell a hídon, mely régi időket is megidéz, de elsősorban a jövő szimbólumát kell, hogy jelentse mindannyiunk számára – értékelt Mihajlović.

A Belgrád–Budapest vasútvonal felújításának egyéb infrastrukturális projektumairól szólva közölte, hogy orosz hitelből finanszírozzák az Ópázova és Újvidék közötti szakasz modernizálását, az építési engedélyt már kiadták, az erdőhasználati illetéket kell még befizetni, s a kivitelező nekiláthat a munkának. A Belgrád és Ópázova közötti szakasz felújítása november 24-én veszi kezdetét, ismertette, a felújításhoz szükséges engedélyt is jóváhagyták.

A FELÉT AZ EU FIZETI

A Žeželj-híd építése 53 millió euróba kerül, valamivel több mint 26 milliót uniós forrásokból teremtenek elő. A tartományi adminisztráció eddig 14,7 millió eurót, a városi önkormányzat további 7,5 milliót költött az Azvi olasz–spanyol konzorcium által végzett munkálatok finanszírozására. A bácskai oldalon is a vége felé közelednek a hídelemeken zajló munkálatok, e hídelemeket kapcsolják mostantól össze a felújított központi tartóoszlopnál, mely ugyanott található a Dunában, ahol az 1999-es bombázás előtt is állt.

Nemrégiben Johannes Hahn uniós szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztos is megtekintette a munkálatokat, nyilatkozatában kifejtette, hogy egy meglehetősen fontos közlekedési projektumról van szó, mely nem csupán Újvidék, Vajdaság, Szerbia és a régió számára, hanem Európa számára is fontos, hiszen a kontinens vérkeringésének szavatolásában vesz részt, fontos területeket köt össze.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír