Ugrás a tartalomra

Ungár Péter: Nem Budapestről kell meghatározni a magyar kisebbségi politizálást

Szabadkára látogatott ma a magyarországi LMP küldöttsége. Az Ungár Péter és Keresztes László Lóránt vezette delegációt Pásztor István, a VMSZ elnöke fogadta.

A VMSZ székházában megbeszélést folytattak, majd több felújított szabadkai épületbe is ellátogattak. Megtekintették a szabadkai zsinagógát, a VM4K épületét, a Pannon RTV székházát, majd az MTTK épületében tartottak sajtótájékoztatót.

A Pannon RTV felújított székházának megtekintése után a Lehet Más a Politika delegációja az MTTK-n jelenleg is zajló munkálatokat nézte meg.

Az utóbbi pár évet figyelembe véve a magyarországi ellenzéki politika részéről ez volt az első megkeresés, amellyel kapcsolatot kívántak teremteni a Vajdasági Magyar Szövetséggel - mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke elégedettségét fejezte ki amiért sor került a találkozóra, annak ellenére, hogy sok kérdésben más álláspontot képviselnek - fogalmazott.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Mi itt, a Vajdasági Magyar Szövetségben abban vagyunk érdekeltek, hogy talpon tartsuk és erősítsük a NER-t, vagyis a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, mert ezen a rendszeren keresztül tudunk érvényesülni, ennek pár példáját igyekeztem a mai nap folyamán az uraknak meg is mutatni, ugyanakkor világos számunkra, hogy az LMP ellenzéki pártként más ambíciókat fogalmaz meg a maga számára.”

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke szerint ellenzékként az ő feladatuk az, hogy a NER számára ellenpólust képezzenek. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy a nemzetpolitika kérdése konszenzus kell legyen - tette hozzá. Több aktuális kérdés megvitatására kezdeményezték a találkozót - mondta.

Keresztes László Lóránt, társelnök, LMP: „Természetesen aktuális feladat a nemzeti tanácsi választásoknak a kérdése, erről beszéltünk első körben, illetve egy kicsit nagyobb kitekintésben az uniós csatlakozás, az uniós integráció folyamatának a kérdéséről érdeklődtünk, hogy azt milyen módon látják itt helyben.”

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szerint nem Budapestről kell meghatározni a magyar kisebbségi politizálást, ezt a közösségnek kell eldöntenie.

Ungár Péter, országgyűlési képviselő, LMP: „Azokkal kell mind a kormánynak, mind az ellenzéknek véleményünk szerint együtt dolgozni, és mi azokkal kívánunk a nemzet érdekében együtt dolgozni, akiket a magyar közösség felhatalmaz, mind a nemzeti tanácsi választáson, mind pedig egyéb parlamenti vagy önkormányzati választáson.”

Az idén, április 8-án megtartott magyarországi országgyűlési választáson a Lehet Más a Politika a magyar Országgyűlésben 8 mandátumot szerzett.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét