Ugrás a tartalomra

Ultimátumot intézett partnereihez a kormányfő

A szocialisták csak akkor maradnak a hatalmi koalícióban, ha Dinkić és pártja távoznak onnan – A SZER szerint Dačić miniszterelnöki tisztségét félti – A haladók szerdán döntenek a kormány sorsáról

Miután az előző esti egyeztetések konkrét megállapodás nélkül értek véget, kedden délben ismét tárgyalóasztalhoz ült Aleksandar Vučić, Ivica Dačić és Mlađan Dinkić, a hatalmi koalíció három legerősebb pártjának vezetője. A mintegy két órán át tartó megbeszélésre később megérkeztek a Szerbia Egyesült Régiói párt miniszterei is, az újságíróknak azonban sem ekkor, sem közvetlenül a találkozó után nem nyilatkozott senki a részvevők közül. Bejelentették viszont, hogy Ivica Dačić miniszterelnök később sajtótájékoztatón ismerteti a kialakult helyzetet, melyről ezt követően Tomislav Nikolić államfőt is tájékoztatja majd. 

A médiaházak nap közben közzé tett beszámolóit továbbra is az a kormányfőhöz közel álló hírforrásra hivatkozó, később igaznak bizonyult információ határozta meg, mely szerint Mlađan Dinkićnek, a SZER vezetőjének Dačić követelésére a pénzügyek és a gazdaság irányításáról is le kell mondania a rekonstrukció során. A délután folyamán, a miniszterelnök sajtótájékoztatóját megelőzően elnökségi ülést tartott a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt is, valamint a Szerbia Egyesült Régióinak vezetősége is még egyszer egyeztetett – közös nevezőre mégsem jutottak.

Ivica Dačić, mielőtt bejelentette volna a kormány átalakításával kapcsolatos döntését, a kabinet elmúlt egyéves munkájának a sikereire tekintett vissza, melyek között megemlítette az ország nemzetközi imázsának szemmel látható javulását, a kulcsfontosságú kérdésekben megtett előrelépéseket és az európai uniós csatlakozási tárgyalások megnyitását. Hosszú idő után Szerbia ma jó hírnek számít a világban – értékelte a kormányfő, majd hozzátette: az ország úgy döntött, hogy gyorsabb lépésekkel kíván haladni a jövőben.

– Ahhoz azonban, hogy ez lehetségessé váljon, döntéseket is kell hoznunk. Tudjuk, hogy hazánkban ma a gazdaság és a pénzügyek jelentik a legfontosabb kérdést, ezért nem vitás, hogy e két témát illetően is döntésekre van szükség. Arra tettem javaslatot, hogy Mlađan Dinkić ne vezesse a továbbiakban az ország gazdasági és pénzügyeit – számolt be a koalíciós partnerekkel közölt véleményéről a kormányfő.

Mint hozzátette, nem kívánta Dinkićet olyan kellemetlen helyzetbe hozni, mint amilyenbe került volna, ha pártját maradásra készteti, őt magát azonban távozásra kényszeríti. Ennek ellenére az elsődleges javaslata, mint közölte, az volt: tegyen a SZER vezetője ajánlatot arra, milyen új funkciót tudna betölteni a kormányban pártja maradása esetén. Dinkić azonban a befektetésekkel foglalkozó kormányalelnöki posztot, továbbá a közlekedési, idegenforgalmi és távközlési minisztérium irányítását is magának követelte, ami Dačić szerint teljesen elfogadhatatlan álláspont volt.

– Úgy vélem, hogy érthetetlennek számít ez az ajánlat, s ennek fényében szorgalmazom, hogy a kormány munkáját Mlađan Dinkić és pártja, a Szerbia Egyesült Régiói nélkül folytassa. Elég, ha megállapítjuk: nem sikerült közös nevezőre jutnunk. Ezúton szeretném megköszönni Dinkićnek és pártjának az eddigi közreműködést, azt, hogy hozzájárultak az első egy év sikereihez – fogalmazott Dačić.

A kormányfő arra szólította fel a legnagyobb kormánypártot, hogy folytassák az együttműködést Szerbia érdekében.

– Az SZHP-nek kell döntést hoznia, hogy elfogadja-e a javaslatom, vagy sem. Ha nem, kiírhatják a rendkívüli választásokat, vagy új koalíciós szerződésben kezdhetnek gondolkodni a szocialisták nélkül, például a demokratákkal vagy más pártokkal – zárta le a sajtótájékoztatót Dačić, melyen nem engedélyeztek újságírói kérdéseket.

„DAČIĆ HAZUDOTT”

Első reakciójában Mlađan Dinkić politikai játszmának nevezte Dačić kormányátalakításhoz való hozzáállását. A SZER rendkívüli sajtótájékoztatóján a pártelnök elmondta, hogy a kormányfő hazudott, amikor azt mondta, ő követelte magának az említett új tisztségeket. Úgy fogalmazott, hogy ez ajánlat volt, melyet Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes tett, melyről a kormányfő is tudott, s melybe a SZER beleegyezett. Dinkić szerint Dačić azért váltott taktikát, és döntött mégis a SZER kizárása mellett – annak ellenére, hogy a párt elfogadta a Dinkić által vezetett gazdasági és pénzügyminisztérium kettéosztására vonatkozó követelést is –, mert félti miniszterelnöki pozícióját. A SZER vezetője újságíróknak elmondta, hogy a hármasban folytatott egyeztetések során a kormányfő többször is abbéli aggályainak adott hangot, hogy nem szűnnének meg a jövőben a haladók miniszterelnöki tisztségért indított támadásai akkor, ha Dinkić megtartja a gazdasági vagy a pénzügyi tárcát, s nem kerül mindkettő át a legerősebb hatalmi párt irányítása alá. A SZER elnöke elmondta: Vučić mindvégig azon a véleményen volt, hogy pártjának továbbra is a kormány részét kell képeznie, s nagyon jónak minősítette a tisztségek újraelosztására tett javaslat elfogadását, melynek értelmében Dinkić a közlekedési és távközlési minisztérium vezetője és befektetésügyi kormányalelnök lett volna a kormányátalakítást követően, Suzana Grubješić jelenlegi európai integrációs kormányalelnök a csatlakozási tárgyalásokat folytató munkacsoport vezetői tisztségét töltötte volna be, Verica Kalanović pedig továbbra is a regionális fejlesztési és helyi önkormányzati tárca élén maradt volna. Mint mondta, Vučić számára egyedül az jelentett gondot, hogy a Rasim Ljajić, azaz a haladók koalíciós partnere hatáskörébe tartozó közlekedési kérdéseket is hozzácsatolhatják-e majd a Dinkić vezette új tárcához, mint azonban arról Dinkić beszámolt, ehhez maga sem ragaszkodott.

A SZER vezetője bejelentette, hogy pártja konstruktív ellenzékként tevékenykedik mostantól a parlamentben, s sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ennyi időt elvesztegettek a hatalmi pártok a kormányátalakítás kérdésére, melyet tisztán politikai kérdésnek titulált.

TEGYÉK FÉLRE A PÁRTÉRDEKEKET!

Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke, a szerb parlament elnöke a B92 híradójában közölte, hogy pártja a szerdai elnökségi ülésen válaszolja majd meg a kérdést: hogyan tovább. Azt mondta, hogy Dačić döntése új helyzetet teremtett, s nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a párt esetleges álláspontjával kapcsolatban. Stefanović szerint a haladók mindvégig felelősségteljesen viszonyultak a kormány átalakításának folyamatához, s ezt a kormányfő-helyettes szerinte bizonyította azzal, hogy lemondott az ugyancsak általa vezetett védelmi minisztériumi tisztségéről. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ennek ellenére sem támasztják Ivica Dačić elé annak feltételét, hogy lemondjon a kormányfői vagy a belügyminiszteri funkciójáról. Nem kívánta részletezni, hogy a párt továbbra is jobb megoldásnak tartja-e a kormány fennmaradását a rendkívüli választások kiírásánál.

Tomislav Nikolić államelnök a kora esti órákban Ivica Dačić kormányfővel és Aleksandar Vučić kormányfő-helyettessel tárgyalt az elnöki palotában. A Nikolić sajtószolgálata által kiadott közleményben az államfő arra szólította fel a kormányt, különösen annak legmeghatározóbb tagját, az SZHP-t, hogy a lehető legrövidebb időn belül fejezze be a kormányátalakítás folyamatát, és folytassa a megkezdett reformokat. Külön felszólította a haladó pártot arra, hogy emelkedjen az egyszerű pártérdekek fölé, melyek ebben a pillanatban a polgárok körében élvezett bizalom okán bizonyára a rendkívüli választások kiírását szorgalmazzák. Nikolić szerint a kormány egyes tagjai nem dolgoztak eléggé komolyan a polgároknak adott ígéretek megvalósításán.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen