Ugrás a tartalomra

Ülésezett a tartományi képviselőház

A nemzeti közösségek képviselői először olvashatták anyanyelvükön az ülés anyagát. Tárgyaltak az első félév költségvetéséről, a tartományi korrupcióellenes tervezetről, a középiskolai hálózatról is.

Történelmet írt ma a tartományi képviselőház, ugyanis a nemzeti közösségek képviselői először kapták kézhez anyanyelvükön a parlamenti ülés anyagát - jelentette ki Csonka Áron, a VMDK tartományi képviselője: „Mindazon képviselők, akik valamelyik hivatalos nyelven szeretnék az írásos anyagot is elkapni, azoknak most erre lehetőség nyílt.

Így a szerb nyelv mellett szlovákul, horvátul, magyarul is megkaphatták a képviselők az írásos anyagokat is, és ez egy pozitív előrelépés az eddigi gyakorlathoz képest.”

Az ülésen tárgyaltak az első félévi pénzügyi jelentésről is, amely szerint a tartományi bevételek 52 százaléka megvalósult.

Az ellenzék kifogásolta a jelentést, ugyanis szerintük az egészségügyben és az oktatásban megvalósuló nagyberuházások csupán egyharmada valósult meg.

Vita alakult ki a tartományi korrupcióellenes tervezet elfogadásáról is. Pavle Budakov, tartományi parlamenti frakcióvezető, SZSZP: „Több mint 15 olyan célpontot fogalmaz meg a tervezet, amelyekre külön figyelmet kell szentelni, és amelyeket a jövőben külön kijelölt bizottságok fognak ellenőrizni.

A képviselőház által megfogalmazott tételek szerint a tartományi kormány határozza meg a tervezet alkalmazásának módját és ütemtervét is.” A korrupcióellenes tervet jelentős többséggel fogadta el a tartományi parlament.

Szó volt a vajdasági középiskolai hálózatról is. Erdély Lenke, tartományi frakcióvezető, VMSZ: „Nagyon jó az együttműködés a köztársasági minisztérium, a tartományi oktatásügyi titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács között, és ennek az az eredménye, hogy nem születnek meglepetések, hogy véletlenül valamilyen tagozatok megszűnnek, amelyeken magyar nyelven folyik az oktatás. Természetesen számunkra nagyon-nagyon fontos az, hogy a kis létszámú tagozatok is megmaradjanak.”

A vajdasági középiskolai hálózatban 129 oktatási intézmény van, ezek közül 39-ben oktatnak magyar nyelven is. A több mint 30 százalékos arány megalapozza az új iskolai tervezet sikerességét - emelte ki Erdély Lenke.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír