Ugrás a tartalomra

Újraterveznek

A szabadkai városi képviselő-testület felfüggesztette a belvárosra vonatkozó keretterv kidolgozását

A szabadkai városi képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén leállította a Szabadka városközpontjára, illetve szűkebb belvárosának szabályozására vonatkozó keretterv kidolgozását, majd elrendelték, hogy az illetékes szervek vizsgálják felül és kezdjék el újból a tervezési folyamatokat. Az ülésen a polgárok e terv iránt tanúsított tiltakozó indítványa alapján, a Vajdasági Magyar Szövetség által megfogalmazott előterjesztés szerepelt csupán, a tervek kivitelezésének leállítása, valamint a város építészeti öröksége megőrzésének jelentőségéről vitatkoztak a képviselők, amely során szóba került a korábban elvégzett bontások miatti felelősség is.

A képviselő-testület ülése – habár 11 órára hívták össze – a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek megbeszélése, majd pedig a nőnapi virágosztás miatt, végül 12 órakor kezdődött. László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője mindjárt a munka megkezdésekor a munkarendi szabályzat megsértésére hivatkozva, kifejezte nemtetszését, miszerint a képviselő-testület elnök asszonya nem adott magyarázatot az ülés megkezdésének elhalasztására. Kern Sólya Mária, a vkt elnök asszonya erre reagálva, elnézést kért a késésért, mint mondta, műszaki megbeszélésre került sor. A késés ellen Gojko Radić, a Szerb Haladó Párt képviselője is tiltakozott, mint mondta, a hatalmon levő koalíció képviselői már korábban is megegyezhettek volna, nem az ülés kezdetekor kellett volna egyeztetniük. Majd az elnök asszonyhoz intézte szavait: a legrosszabb képviselő-testületi elnökként fognak rá emlékezni, ugyanis nem engedi a képviselőknek, hogy befejezzék a mondataikat, és indoklás nélkül halasztja el az ülés kezdetét.

A március 8-ai jókívánságok és a rosszallások után, Maglai Jenő, a VMSZ képviselője ismertette az ülés napirendjét. Kiemelte, az ülés összehívása a polgároknak köszönhető, azoknak, akik ellenezték a belváros kerettervének meghozatalát. Maglai rámutatott, ez az ellenállás felébresztette a politikai struktúrákat is, így a VMSZ kezdeményezte, de a koalíción belüli pártok is támogatták azt, hogy le kell állítani ennek a tervnek a kidolgozását. A tervezést újra el kell végezni, azzal, hogy kérni fogják a belvárosra vonatkozó összes, már korábban elkészült terv felülvizsgálatát is. Ugyanakkor felmentik a jelenlegi tervbizottságot is, és újat neveznek ki helyette, ahol nagyobb teret kap a szakma. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az építészetben jártas emberek kifejtették, amennyiben elfogadják a belvárosra vonatkozó kerettervet, megváltozhat a belváros jelenlegi kinézete, a város építészeti öröksége eltűnne. László Gyula üdvözölte az indítványt, de felhívta a figyelmet arra, hogy a tervek leállításával 10 évet késett a képviselő-testület, ha időben reagál, megállíthatta volna azt a kulturális rombolást, amely a belvárosban az elmúlt években bekövetkezett, és a Népszínházat sem bontották volna le. Almási Szilárd, az LDP – . Most koalíció képviselője elmondta, a VMSZ indítványa olyan, mintha a hóhér értékelné az emberi életet. Hozzátette, mindazoknak a képviselőknek, akik 2007-ben a Népszínház bontására szavaztak, be kellene nyújtaniuk a lemondását. Mint mondta, a tévedés beismerése nem elég. De ugyanakkor üdvözölte, hogy figyelembe vették a polgárok akaratát, és napirendre került a belváros keretterve kidolgozásának leállítása. Gojko Radić is a VMSZ képviselőinek felelősségére mutatott rá. Majd feltette a kérdést, hogy ki garantálja a polgároknak, hogy az új, kidolgozásra kerülő terv nem lesz ugyanolyan, mint a jelenlegi, amely ellen a polgárok tiltakoznak. Ilija Maravić, az SZHP képviselője azt kérte, hogy ne csak a tervek kidolgozását függesszék fel, hanem a korábban megszavazott tervek alapján történő kisajátításokat és bontásokat is állítsák le.

Slavko Parać, a Demokrata Párt képviselője rámutatott, hogy a Szabadka–Palics főterv számos probléma megoldásának alapja volt. Ugyanakkor azt is elmondta, időközben számos probléma felmerült, amire a szakemberek annak idején nem számítottak. Nyilvánvalóvá vált, hogy új főtervre van szükség, a város már túlnőtt a jelenleg is érvényben levő főterven.

A képviselő-testület egy ellenszavazattal és 60 támogatószavazattal megszavazta azt a rendeletet, amellyel felfüggesztették a keretterv kidolgozását, és kérték a tervezési folyamat újbóli elkezdését.

 

Szerző (Forrás)
mh , Magyar Szó