Ugrás a tartalomra

Újraszentelték a szabadkai Szentháromság-szobrot

Felavatták és újraszentelték a restaurált és eredeti helyére visszahelyezett Szentháromság-szobrot Szabadkán. Mostantól ismét a Városháza előtti téren, a kék szökőkút mellett áll.

Az eseményen Szilágyi Péter Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is részt vett, aki beszédében azt kívánta, hogy ez a szoborcsoport továbbra is hirdesse a szabadkai lakosok összefogását. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Lovas Ildikó írót idézte, miszerint a Szentháromság-szobor az Európához, illetve a Közép-Európához való tartozás szimbóluma. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere történelmi pillanatnak nevezte a mait. Szabadka jelképe arra kell, hogy emlékeztessen minket, hogy a rombolás helyett közös összefogással építsünk és tegyünk a szebb holnapért – mondta.

A város első köztéri emlékművét 1815-ben emelték. Akkor még a Városháza előtti piactéren állt. 1964-ben a Szent Teréz-székesegyház mellé helyezték. Lovas Ildikó író elgondolásából, a Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére a szobrot restaurálták és visszahelyezték eredeti helyére. A munkálatokat a Magyar Kormány és Szabadka önkormányzata finanszírozta.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Fotó: Subotica.com)
Többi hír