Ugrás a tartalomra

Újjáépül a topolyai fürdő

Megkezdődtek a rekreációs központ medencéinek alapozási munkálatai

Topolyán, az egykori Vénusz fürdő helyén megkezdődött az új fürdőkomplexum kiépítése. Jelenleg az alapot ássák a munkagépek a korábban letisztított területen, amit tegnap megtekintett Kislinder Gábor községi elnök és az önkormányzat küldöttsége. Kislinder elmondta, hogy az üdülési és rekreációs célokra tervezett épületegyüttes felépítése, vagyis az első és a jövőre tervezett második fázis összköltsége 810 millió dinárt tesz ki, amit a topolyai költségvetés biztosít.

– A községi képviselő-testület múlt évi, utolsó ülésén szavaztuk meg a munkálatok anyagi hátterét. A sikeresen lebonyolított közbeszerzési pályázat után, a kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően megkezdődtek a munkálatok. Az első fázishoz tartozik a fürdő épületszerkezetének felépítése, vagyis tető alá kerülnek a medencék. Erre mintegy 446 millió dinárt irányoztunk elő a költségvetésből. A jövőre tervezett második fázishoz a térrendezés tartozik, illetve a külső és belső műszaki utómunkálatok, amire körülbelül 360 millió dinárt tervezünk fordítani a következő évi költségvetésből. Fedett szabadidő-komplexumról lévén szó, három medence kialakítása szerepel a tervekben. Az elképzelések szerint egy 25x21 méter átmérőjű úszómedence, egy 12x8 méteres gyermekmedence és egy nyolc méter átmérőjű, meleg vizes kör alakú medence várja majd a kikapcsolódni, üdülni vágyókat. Emellett egy gépház kialakítását is előirányoztuk, illetve a fürdőmedencéken kívül közösségi társas tér kialakítása is a tervekben szerepel – mondta a polgármester.

Kislinder Gábor emlékeztetett arra is, hogy a VMSZ köztársasági képviselőinek közbenjárására 2017-ben részesült a topolyai község 20 millió dináros gyorssegélyben, s ebből el tudták kezdeni a korábbi romok eltakarítását. A közelmúltban pedig a képviselői csoport közbenjárásának köszönhetően 60 millió dináros támogatással elkészültek a fürdő építési tervei. Az előttünk álló időszakban odafigyelnek a Nagyberuházási Alap aktuális pályázataira, egyebek mellett a Vénusz kapcsán is.

Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke a munkálatok kapcsán elmondta, hogy valamennyi topolyai érdeke, hogy visszakapja a város fürdőjét.

– Mi, helybeliek emlékszünk arra, hogy Topolya gyöngyszeme, az egykor szebb napokat megélt Vénusz milyen állapotba került az utóbbi években. A városvezetés számára az egyik elsődleges feladat a rendbetétele. A medencekomplexum kiépítésével, illetve a föld alatti munkák elvégzésével egyidejűleg szeretnénk szélesebb körben is rendezni a környékét. Ez azt jelenti, hogy a Nikola Tesla Általános Iskola közelségére való tekintettel is parkolóhelyeket alakítunk ki. Ez azt jelenti, hogy az oktatási intézményhez érkező iskolabusz megállójával kapcsolatban is megoldás születhet, párhuzamosan a terület rendezésével – nyilatkozta Saša Srdić.

Az építési munkálatok első fázisára szerződött újvidéki TronTex vállalat képviselője, Marija Marković elmondta, hogy jelenleg az építési alapmunkálatok előkészületei zajlanak az erőgépekkel.

– Az alapozó-betonozási munkálatokkal párhuzamosan folyik az elektromos és műszaki hálózat alapjainak a kiépítése, illetve a medence működéséhez köthető műszaki elemek kivitelezése. Az első fázisra 450 napos határidő áll rendelkezésre, ugyanakkor meggyőződésem szerint bőven a megszabott határidő előtt befejezzük a munkálatokat – mondta el a kivitelező vállalat képviselője, és megköszönte a községi vezetés hozzáállását, hiszen minden műszaki és más alapfeltételt igyekezett megteremteni, hogy az építkezés rendben és idejében megkezdődhessen. A beruházás kapcsán tartott tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a fürdő újjáépítésével párhuzamosan csatlakoztatják majd rá a rekreációs központot a várost átszelő szennyvízhálózat fővezetékére. Erre a mintegy 70 millió dinárra becsült munkálatra szeretnének pályázni a topolyaiak.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D. (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)
Többi hír