Ugrás a tartalomra

Új tetőt kapott a Gyermek- és Nővédelmi Szakrendelő

Új tetőszerkezetet kapott a szabadkai Közegészségügyi Intézet Gyermek- és Nővédelmi Szakrendelőjének épülete.

A költségeket a japán POPOS alapítvány fedezte. A tetőszerkezeti beruházások meghaladták a 38 ezer eurót, és mintegy 10 ezer négyzetméternyi területet ölelnek fel.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet Gyermek- és Nővédelmi Szakrendelőjének tetőszerkezete már roskadozó állapotban volt. A felújításnak köszönhetően biztonságosabbá vált az épület.

Atsuko Shiotani, titkár, Japán belgrádi nagykövetsége: „Úgy értesültem, hogy a szabadkai egészségház széleskörű orvosi kezeléseket nyújt, és évente mintegy 95 ezer embert lát el. Remélem, ezentúl egy biztonságosabb környezetben tudja majd fogadni a lakosokat.”

Az átadón Bogdan Laban, Szabadka polgármestere köszöntötte a vendégeket, és megköszönte a város nevében is a támogatást.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Fél évszázad után két épületen is kicseréltük a tetőszerkezetet. A beruházás értéke 38.435 euró. Ez sokat jelent nekünk, mivel ezzel az egészségügyi ellátás minősége magasabb szintre emelkedik. Eddig az épület beázott.” Több mint 80 orvos és ápoló dolgozik az épületben, akik munkájukat ezentúl biztonságosabb körülmények között végezhetik majd.

Ivanka Beoković, igazgató, Szabadkai Egészségházak: „Az épület tetőszerkezete azbeszt lapokból épült, ami idővel tönkrement, továbbá gondot jelentettek, mert ma már ez tiltott építőanyag, valamint környezetvédelmi veszélyei is voltak.” A japán POPOS-on keresztül nem első alkalommal segítik Szerbia önkormányzatait. Az elkövetkező időszakban is számítani lehet majd hasonló projektekre, mondta Vickó Ferenc, egészségügyi államtitkár.

Vickó Ferenc, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Minden egészségügyi intézménynek az épülete teljes felújításra fog kerülni a következő években. Tehát az önkormányzatok hozzájárulásával ezek teljes mértékben, olyan viszonylatban, hogy nemcsak ablakokat, ajtókat, diagnosztikai eszközöket, hanem nagyjából addig fog menni, hogy a tetőre szoláris paneleket és kollektorokat építünk.”

A felújításokat követően 10-15 évig nem kell majd komolyabb befektetéseket végezni az egészségházakon, tette hozzá az államtitkár.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír