Ugrás a tartalomra

Új prioritások

Közgyűlést tartott a bajsai Etno kör – A látogatók előtt is nyitva áll az etnoház – Tartalommal szeretnék megtölteni a nyári színpadot

A közelmúltban tartotta éves közgyűlését a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre. A kör a különböző kézműves-tevékenységek és képzések mellett nagy figyelmet szentel az etnoház fenntartására és fejlesztésére is. Szuhankó Ruzsena, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a közgyűlés napirendjén a tavalyi évi beszámolók és az idei tervek szerepeltek.

– Minden évben megtartjuk a közgyűlést, és összehívjuk a teljes tagságot. A kézművestáborokba nem jön el mindenki, de a közgyűlésen igyekeznek itt lenni.

Több helységből is vannak tagjaink: Bajsáról, Topolyáról, Tornyosról, Szabadkáról, Zentáról és Pannóniáról. A közgyűlés naprendjén szerepelt a beszámoló a 2016-os évi munkatervünk megvalósításáról, valamint a pénzügyi beszámoló a tavalyi évről és az idei év tervezett költségvetéséről. A tagsággal részletesen ismertettük, hogy mennyi eszközt kaptunk, és mire költöttük.

Támogatóink között szerepel a bajsai helyi közösség, Topolya község önkormányzata, a tartományi kisebbségi titkárság.

Az elmúlt három évben jelentős támogatást kaptunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Ebből az összegből az etnoházat újítottuk fel, és tavaly megnyitottuk a látogatók előtt. Ez volt az egyik legnagyobb munkánk – számolt be Szuhankó, majd arról is szólt, hogy a közgyűlésen köszönetet mondtak azoknak a magánszemélyeknek, akik segítséget nyújtottak az egyesületnek. Minden évben más személyt emelnek ki a támogatók közül, s adományoznak neki köszönőlevelet. Az elnök arról is beszélt, hogy mivel az etnoház és udvara, valamint a nyári színpad már elkészült, ezért megváltoznak az egyesület prioritásai.

– Mivel elkészült az épület és a kísérő létesítmények, ezért az események szervezésére helyezzük a hangsúlyt.

Több embert szeretnénk idevonzani, mert a bajsaiak már elszoktak attól, hogy kimozduljanak otthonról. Van egy nagyon szép nyári színpadunk, ami mindenféle rendezvénynek kiváló helyszíne lehet. Nemcsak a mi rendezvényeinkre gondolok, hanem teret adunk a többi civil szervezetnek is. Arra buzdítjuk őket, hogy bátran szervezzenek eseményeket, a színpad a rendelkezésükre áll – mondta el Szuhankó.

A tervekről szólva az elnök elmondta, hogy szeretnék majd tovább építeni a magyar tájszobát, de nagy gondot jelent, hogy az egyesület tagságának egy része megöregedett. Ha egy fiatalabb gárda nem csatlakozik hozzánk, akkor én ezt tervet már nem tudom felvállalni – fogalmazott Szuhankó. Egyelőre arra összpontosítanak, hogy a meglévő létesítményeket fenntartsák, és megtöltsék tartalommal. Természetesen emellett a képzésekre is hangsúlyt fektetnek: az idén is mennek Békéscsabára, a kézműves-szakiskola képzésére. Emellett a nyár során részt fognak venni a hevesi textilkonferencián, ahol a szövés lesz a fő téma – tudtuk meg az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre elnökétől.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen