Ugrás a tartalomra

Új fasort kap a Hegedűs József utca

Az állatkerthez vezető utca szinte teljesen megújul majd

Tavaly ősszel a palicsi Hegedűs József utca új gyalogjárdát kapott, azonban a főútról a Palicsi Állatkerthez és a tóhoz vezető utcában álló fák olyannyira elöregedtek, hogy a kivágásukról döntöttek. Az utca jobb oldalán álló fák mintegy felét már ki is szedték, az időjárástól függően pedig a közeljövőben folytatják majd a munkát.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatónője és a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke lapunknak elmondta, a Tartományi Természetvédelmi Intézet jóváhagyásával kezdték meg a fák kivételét, melyet egy új fasor ültetése követ majd. – Szinte mindegyik fát ki kell szednünk, ugyanis olyan korhadtak, öregek, hogy veszélyeztetik az emberek testi épségét, emellett a házakban, kerítésekben udvarokban is kárt tehetnek.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy ezeket a fákat kiszedjük és helyükre olyan fajtákat ültetünk, amelyek nem tesznek kárt az utcában lévő vezetékekben, installációkban. Az utcában főleg invazív fajtájú, illetve hárs- és juharfák álltak, helyükre majd őshonos fajtákat ültetünk. Dobó Márta még elmondta, az utca elejétől a vasúti átjáróig terjedő szakaszon is nagyon rossz állapotban vannak a fák, melyeket úgyszintén ki kell majd szedni, azonban erre majd később kerül sor.

Az idén biztosan elvégzik a vasúti átjárón túli szakaszon álló öreg fák kivételét és az új facsemeték elültetését, valamint tervben van, hogy az utca bal oldalán parkolót alakítanak ki a vasúttól a tóig terjedő részen, azaz ott, ahol egyébként is folyton autók parkolnak. Hogy erre mikor kerül sor, azt egyelőre nem lehet tudni, azonban a parkolóhelyek kialakítása mellett az utca bal felén lévő zöldfelület rendezésével is a Palics–Ludas Közvállalatot bízzák meg.

A Hegedűs József utcában lévő vasúti átjárónál hetekkel ezelőtt leszerelték a sorompókat is, mellyel kapcsolatban Bognár Tibor, a helyi közösség titkára elmondta, mivel a Szabadka–Horgos szakaszon az év végéig nem jár vonat, ezért sorompóra sincs szükség. – A Horgosi úton és a Hegedűs József utcában is felszámolták a sorompókat, amikor megszűnt a járat, hiszen nincs vonatforgalom.

Tavaly decemberben a menetrendből is kivették a Szabadka és Horgos között közlekedő járatot, habár tavaly már egyáltalán nem közlekedett vonat ezen a szakaszon, és ez a menetrend az év végéig érvényben is marad – magyarázta a titkár.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, liv
Többi hír