Ugrás a tartalomra

Új buszokat vásárolna a Subotica-trans

A Subotica-trans Utasszállító Közvállalat hosszú lejáratú hitelt vehet fel új autóbuszok vásárlására és a Boysen kipufogógyártó német cég térítésmentesen kap földterületet a Kisbajmoki Ipari Parkban.

Ezek voltak a legfontosabb kérdések, amelyekben a szabadkai VKT képviselői döntöttek.

A legnagyobb vitát a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat hosszú lejáratú hitel felvételének engedélyezése okozta. A közvállalat, hogy biztosítsa a minőségi és biztonságos személyszállítást, 10 új autóbuszt vásárolna az összegből, ami a tervek szerint mintegy 1,2 millió eurót tenne ki. A gondokat azonban az új járművek nem oldják meg, hiszen a probléma a munkások bérével van - nyilatkozta Maglai Jenő a napirendi ponttal kapcsolatban. Szabadka Polgári Mozgalmának frakcióvezetője hozzátette, az önkormányzatnak már évekkel korábban lépnie kellett volna: „Nem léptek semmit, most a nyakukra hullott ez a probléma. Ez nem fog enyhülni, ez csak erősödni fog, hiszen a sofőrök továbbra is elmennek majd, mivel a fizetések máshol nagyobbak. Most azt ígérik, hogy megemelik márciustól a fizetéseket. Én örülnék, ha így lenne. Az a gond, hogy a fizetéseket meg kellett volna emelni másfél vagy két évvel ezelőtt.”

A tavalyi év végén a vállalat 61 autóbusszal rendelkezett a városi és peremvárosi személyszállításra. Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője elmondta, az autóbuszok vásárlása lehetővé tenné a jobb szállítási feltételeket és a biztonságosabb közlekedést: „Természetesen mi a Vajdasági Magyar Szövetségben úgy gondoljuk, hogy szükséges a szabadkai Subotica-trans buszállományának a felújítása, mivel annak az átlag életkora kategóriánként egyes esetekben több mint 15, más esetekben több mint 17 év. Az utasok kényelme miatt is elengedhetetlen az új buszok vásárlása, másrészt pedig ezzel javul a buszállomány minősége is.”

A Boysen kipufogógyártó cég díjmentes földhasználatról is döntött ma Szabadka Város Képviselő-testülete. A város és a cég között egyébként tavaly született meg az együttműködési megállapodás. Bogdan Laban polgármester elmondta, a Kisbajmoki Ipari Parkban 35 ezer négyzetméter alapterületű gyár épülhet fel: „A legnagyobb külföldi befektetésről van szó Szabadkán. A beruházás értéke 65 millió euró és az elkövetkező 5 évben 507 munkást foglalkoztatnak majd. Ez a mi feladatunk. Nagyon boldogok és elégedettek vagyunk, hogy 2018 júliusában sikerült a megvalósítanunk a megállapodásokat.”

Az ötvenegy napirendi pont között személyi kérdések és egyes közvállatok 2019-es működési tervei is szerepeltek.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír