Ugrás a tartalomra

Továbbra is visszaigényelhető a babaholmi utáni áfa Szerbiában

Nem igaz a hír, miszerint megszűnt a baba-áfa visszaigénylésének lehetősége. Február 1-től 15-ig lehet benyújtani a kérvényeket a tavalyi évre vonatkozóan. A folytatásban pedig, amíg nem születik meg az új törvény a szülői támogatás növeléséről, marad a számlagyűjtögetés.

Öt hónapja érkezett meg a kis Tamina Pejićék családjába. A fiatal szülőknek azóta megnőttek a költségeik. „Az első egy-két hónapban naponta 10-től 15 darab pelenka. Most már így, hogy öt hónapos, naponta 5-6 darab megy el” – mondja az anyuka.

Tímeáék a megvásárolt pelenkákra költött pénz forgalmi adóját visszaigényelhetnék, de a számlákat nem tartották meg. „Mi nem gyűjtöttük eddig a számlákat, mert hallottuk, hogy hamarosan be fogják szüntetni a baba-áfát.”

A baba egyéves koráig majdnem 42 ezer dinárt, egy- és kétéves kora között pedig valamivel több, mint 30 ezer dinárt igényelhetnek vissza a szülők. Tímeáék azonban elveszítették az első félévre vonatkozó adómegtérítés összegét. „Így körülbelül, ahogy számoltuk, 15-20 ezer dinártól estünk el.”

Február elsejéig már valószínűleg nem módosul a törvény, ezért az állam továbbra is visszafizeti a gyermek kétéves koráig megvásárolt termékekre kirótt adót.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A régi szabállyal összhangban, mint ismeretes, évente kétszer lehet visszaigényelni az adót.

Február elsejétől 15-éig az előző év második felére vonatkozó számlákat illetően, aztán júliusban az év első felére vonatkozóan. Tehát igen, most februárban elsejétől 15-éig, ugyanúgy, mint eddig, el kell menni az adóhivatalba és elvinni a szükséges dokumentációt. Ez most már hivatalos.”

Az adó-visszaigénylés lehetősége mindaddig megmarad, amíg nem emelik meg a szülői támogatást. Hogy ez mikor történik meg, és mennyivel fog emelkedni az összeg, még nem tudni. Addig azonban érdemes megőrizni a számlákat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír