Ugrás a tartalomra

Tovább bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat

Tovább bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat, a Kárpát-medencei falugazdász programnak köszönhetően Vajdaságban az eddigi négy helyett tíz község tizenegy falugazdásza segíti majd a magyar gazdálkodókat szakmai és pénzügyi szempontból. A falugazdászok fő feladata a termelők információval való ellátása és a pályázatokban való segítségnyújtás. A jövőben a hálózat továbbfejlesztése és megerősítése várható.

A falugazdászok folyamatos képzéseken vesznek részt, hogy naprakész információkkal szolgáljanak a termelőknek. A zentai tanácskozáson több új falugazdász is részt vett.

Faragó Enikő, falugazdász, Péterréve: „Lelkiekben igyekeztem felkészülni aztán majd meglátjuk, hogy mennyire fog ez a munkában majd sikerülni.”

A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a külhoni, köztük a vajdasági magyar gazdálkodókhoz is naprakész információk jussanak el a különböző pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról. Az ehhez szükséges garanciát a térségben több mint egy évtizede a magyar gazdák érdekeit képviselő és a falugazdászok tevékenységét összefogó Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége jelenti.

Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Egy termelő az élete folyamán maximum 50 termelési ciklusban tud részt venni. Ha hibázik, ha téved, az neki drasztikusan kihat, nem csak a saját maga, hanem az egész családja életvitelére, egzisztenciájára.”

A tanácskozás alkalmat adott arra is, hogy a helyi irodák vezetői átvegyék a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatását. Tóth Katalin, helyettes államtitkár a program részeként laptopokat és nyomtatókat adott át Zentán.

Tóth Katalin, helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium, Magyarország: „A mezőgazdaságnak van egy fejlődési iránya, amelyben az integráció az agrár digitalizáció nagyon fontos kérdések. Ezekhez a rendszerekhez való hozzáférés vagy ezen, rendszerben való gondolkodás kizárólag a hálózatokon keresztül képzelhető el.”

A magyar kormány stratégiai partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja a falugazdász hálózat működtetését és bővítését, amely illeszkedik a 2015-ben elindított térség- és gazdaságfejlesztési programhoz – tették hozzá a tanácskozáson.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Felépítettük a Prosperitati rendszeren keresztül azt az intézményi hátteret, amelyik a Magyarországi Kormányzat által nyújtott jelentős pénzügyi támogatásnak a felhasználását hivatott biztosítani. Harmadrészben épül itt egy kiváló kapcsolat a zentai Kertészeti Képzőközponttal, amelynek az volna a feladata, hogy tudással lássa el a gazdálkodókat. Egy aktuális modern tudást biztosítson.”

A számítások szerint a 20 ezer magyar ajkú vajdasági termelőt 20-25 falugazdász tudná lefedni a jövőben. A konferencián elhangzott: a falugazdászok segítségével megpályázott és sikeresen elnyert támogatások növekedése a magyar családok megélhetéséhez járul hozzá és a szülőföldön való megmaradásukat segíti elő. Így ennek nemzetpolitikai és nemzetgazdasági jelentősége is van.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét