Ugrás a tartalomra

Törvénybe foglalt támogatások

Tizenegy hitelezési vonal a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap pályázatain

Az elmúlt tíz évben legalább tíz mezőgazdasági miniszterünk volt, és mindegyik saját elképzeléssel rendelkezett a többi között a mezőgazdaság támogatásáról is. Így, a mezőgazdasági támogatásokat kormányrendeletekkel rendezték, ami tarthatatlan bizonytalanságot okozott a termelők számára.

A parlament azonban nemrégiben meghozta azt a törvényt, amely megszabja a mezőgazdasági támogatások rendszerét és kereteit, a többi között azt is, hogy ezeknek a támogatásoknak a mindenkori költségvetés 5 százalékát kell kitennie.

A fentieket Fremond Árpád parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja mondta a kishegyesi földművesekkel megtartott megbeszélésen, amelyet a helyi közösség újonnan kialakított tetőterében tartottak meg. A támogatásokban a regisztrált gazdaságok vehetnek részt (a regisztrációt március 31-ig kell megejteni), és összességében valamelyest emelkedni fog a támogatások összege.

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap pályázatairól szólva Szabó József igazgató elmondta, hogy tizenegy hitelezési vonalat indítottak el nemrégiben, és igen kedvezményes feltételek mellett kaphatnak kölcsönöket a gazdák öntözésre, fóliasátrakra, többéves ültetvények létesítésére (szőlő, gyümölcs), a méhészet fejlesztésére, mezőgazdasági gépek vásárlására, az állattenyésztésben a törzsállomány javítására, gabonatárolók építésére... Az alap pályázatai nagyon népszerűek, a visszafizetéssel sincsenek gondok, a gazdák 95 százaléka rendszeresen fizet, és még egy esetben sem kellett vagyont elárverezni az adósság miatt.

Az előadásokat követően a földművesek számos kérdést tettek fel a támogatási feltételekről, a búza átadásának várható problémájáról, mivel lehet, hogy a szikicsi malom nem tud majd felvásárolni terményt. Kérdés hangzott el arra vonatkozóan is, várható-e támogatás a tanyák kialakítására, lesznek-e tanácsadói szolgálatok, ahol elhelyezkedhetnek a fiatal szakképzett mezőgazdasági mérnökök.

A beszélgetést vezető ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes és Sípos Tibor, a kishegyesi helyi közösség megbízott titkára tájékoztatták a résztvevőket arról, hogy február folyamán a topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársai fogadóórákat tartanak minden kedden 9-től 13 óráig a helyi közösség épületében. A szakemberek minden problémával kapcsolatban igyekeznek segítséget nyújtani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P. I.