Ugrás a tartalomra

Topolyán megépül a víztisztító

Csaknem ötmillió eurós befektetés valósul meg a Krivaja folyó védelmében

Aláírták a topolyai szennyvíztisztító megépítésére vonatkozó szerződést tegnap a tartományi kormány épületében. Az 595,3 millió dinár értékű berendezést és a hozzá tartozó objektumokat közvetlen a Krivaja folyóba való ömlesztés elé építik meg. A befektetési szerződést Nedeljko Kovačević, a tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója és Kislinder Gábor, Topolya polgármestere írta alá a kivitelezővel.

A tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a munkálatok első fázisának kivitelezésére az idén 191,5 millió dinárt különített el. Igor Mirović tartományi kormányelnök hangsúlyozta, hogy a topolyai önkormányzat vezetőségével együttműködési szerződés született a csatornarendszer kiépítésére vonatkozólag is, a község területén ugyanis az eddigiekben csak részlegesen fektették le a szennyvízelvezető hálózatot.

– Párhuzamosan dolgozunk majd a szennyvíztisztító és a csatornahálózat megépítésén. Az a cél, hogy 2021 végéig működésbe lépjen a rendszer. Erre elsősorban az iparosodás fejlődése miatt van szükség a község területén, ugyanis a gyárak számának növekedésével tovább rosszabbodhat a Krivaja folyó állapota is. Topolya mellett Kishegyesen és Szerbcsernyén is elindítottuk a szennyvíztisztítók kiépítését – hangsúlyozta a tartományi kormányelnök.

Köztudott, hogy Vajdaság leghosszabb folyójára súlyos természeti csapást mér az ipari szennyvíz jelenléte. A tömeges halpusztulásokról és a part menti elviselhetetlen bűzről az idén is többször tudósított a közmédia.

Csaknem egy évvel ezelőtt megállapodás született a tartományi kormány, az érintett önkormányzatok és a területükön működő ipari létesítmények között, hogy együttes erővel oldják meg Vajdaság egyik legégetőbb ökológiai problémáját. Kislinder Gábor polgármester szerint Topolya község vezetősége betartotta az általa vállaltakat, és elkészítette a szennyvíztisztító és a csatornahálózat terveit. A tartományi kormány részéről az aláírt szerződés által teljesültek az ígéretek, miszerint biztosítani fogja a szennyvíztisztító megépítéséhez szükséges csaknem 600 millió dinárt – mondta a polgármester.

– Az egyik legnagyobb befektetés valósul meg Topolyán. A projektum összértékének 15 százalékát az önkormányzat saját bevételeiből fedezi, azaz 100 millió dinárt különítettünk el a megvalósítására. A 15.000 felhasználót elbíró szennyvíztisztító biztosítani fogja Topolya teljes szükségleteit, de a bajsai helyi közösség is rácsatlakozhat a rendszerre. Az ipari zónában már befejeztük a csatornahálózat kiépítését is, egészen a fő csatlakozóig. Innen még két és fél kilométernyi vezetéket kell lefektetnünk a szennyvíztisztítóig. A tervek szerint a tisztító építésének ideje alatt befejezzük a fővezetéket is. Folyamatban van az elektromos hálózat kivezetése is a megépülő objektumig. Ezt februárig be kell fejeznünk, amikorra a munkálatok kezdetét előirányoztuk. Ettől kezdve 400 nap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy a berendezést és a hozzá tartozó objektumokat megépítse. A Krivaja folyó megvédése érdekében azonban rá kell bírni a nagy szennyezőket, főként a vágóhidakat arra, hogy ők is teljesítsék az egy évvel ezelőtt adott ígéretüket. Az ipari létesítmények ugyanis vállalták, hogy elvégzik az előtisztítást. Az így kapott technikai víz pedig már alkalmas a feldolgozásra. Az a célunk, hogy a szennyvíztisztítóból ökológiailag megfelelő vizet engedjünk a Krivajába.

Topolya polgármestere kiemelte azt is, hogy a község jövő évi költségvetéséből is jelentős összegeket fordítanak a környezetvédelemre. A tervezett 2 milliárd 8 millió dináros büdzsé jelentős részét infrastrukturális befektetésekre fordítják, az egyik legjelentősebb projektum pedig a 29 millió dinár értékű regionális hulladéklerakó megvalósítása lesz.

A környezetvédelmi intézkedések fontosságát Igor Mirović is kiemelte. Hangsúlyozta, hogy jövőre a tartományi kormány az ökológiai célok megvalósítását helyezi előtérbe, amely által a szennyvíztisztítók és a vízgyárak megépítése elsődleges feladattá válik Vajdaságban.

Mirović kiemelte, hogy a topolyai víztisztítók kiépítésével és az újvidéki Isidora Selukić gimnázium felújításával befejeződik az idei befektetési ciklus Vajdaságban. Tizenöt nap múlva pedig már megjelennek a tartományi kormány 2020-ra vonatkozó befektetési pályázatai is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét