Ugrás a tartalomra

Többszáz résztvevő és nem kevesebb szurkoló az I. Szabadkai Félmaratonon

Első alkalommal szervezték meg a félmaratont Szabadkán. A 21 kilométeres távon több száz versenyző indult, és közönség is szép számban megjelent a szabadkai Városháza előtti téren. A Pannon Televízió élőben közvetítette a futamokat.

21 kilométer. Ekkora távot teljesítettek az első Szabadkai Félmaraton résztvevői. Kolléganőnk, Kókai Mónika is végigfutotta a távot. Ő inkább a lába elé nézett, de szerinte sokan a környezetet is megcsodálták verseny közben. Kókai Mónika, riporter, Pannon RTV: „Kétféle futó van. Vannak a gyors futók, meg vannak azok akik szeretnek nézelődni. Hiszem azt, hogy sok olyan futó is érkezett ma Szabadkára, akit érdekel Szabadka, érdekel Szabadka szecessziós öröksége és megfogják nézni.

Aki úgy érezte, hogy nem győzné, az 5 kilométeren próbálhatta ki magát. Békési Hektort az anyja bírta rá, hogy induljon. Békési Hektor, Szabadka: „Igen, ő vett rá. Először azzal győzött meg, hogy kapok érmet. Utána megpróbálom, hogy milyen érzés.”

A legfiatalabbak 100 és 300 méteren mérhették össze gyorsaságukat. Döme Leon, Csantavér: „Az iskolában meg az óvodában mindig második lettem, mert Viktor mindig legyőzött.”

A pálya széléről sokan buzdították azokat, akik felhúzták a nyúlcipőt és begyújtották a rakétákat. Szokol András, Szabadka: „Kijöttem szurkolni a volt diákjaimnak, akik futnak. A volt kollégáimnak. Meg fáj a szívem, mert valamikor én is futottam. Van egy 50 maraton és nyolcvan félmaraton a lábamban. Nem úgy nézek ki az én 100 kilómmal.”

Volt aki Magyarországról érkezett, hogy Szabadka szépségeiben gyönyörködjön. Kis Andrea, Budapest, Magyarország: „Három hét múlva jövök Palicsra, ott is lesz egy félmaraton, és akkor gondoltam, hogy megnézem Szabadkát.”

A félmaraton szervezői a szabadkai versenyt az európai futamok mintájára álmodták meg. Pásztor Bálint, szervező, köztársasági frakcióvezető, VMSZ-DCSP képviselőcsoport: „Nagyon örülök, hogy sikerült megszervezni az első félmaratont. Azt szerettük volna megvalósítani, amit mi szervezők Európa nagyvárosaiban láttunk az évek során. Arra gondoltunk, hogy Szabadkának is van mit megmutatnia.”

Az utolsó versenyző 2 óra 40 perc környékén tette meg a 21 kilométeres távot. Érintve többi között a szabadkai Városházát, a Raichle-palotát, és a Harcosok Sorakozója lakótelepen található szerelmesek hídját is, végül visszaérkezve az épülő Népszínház előtti térre.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír