Ugrás a tartalomra

Több mint százan vettek részt az MNT szerb nyelvi képzésén

Az alapfokú szerb nyelvtudás nagyon fontos a mindennapi kommunikációban, továbbá a fiatalok hazai egyetemeken való érvényesüléshez is. A fiatalok hiányos nyelvtudása azonban gyakran nehézségekkel szembesíti őket tanulmányaik folyamán. A Magyar Nemzeti Tanács és a niši Biznis Akademija szerb nyelvi felzárkóztató programja a középiskolások számára kínál lehetőséget nyelvtudásuk bővítésére.       

Az alapfokú csoportban a kommunikáció első lépéseit próbálgatják a diákok. A fogalmak már ismerősek számukra, most a folyamatos beszédet kell elsajátítani. Mészáros Dániel Szabadkáról érkezett az újvidéki képzésre. Mészáros Dániel, diák, Szabadka: „Az egyetemet itt, Újvidéken szeretném folytatni, tavaly is voltam, nagyon tetszett a tanfolyam.”

Horák László már elsajátított nyelvtudását szeretné elmélyíteni és bővíteni. Horák László, diák, Temerin: „Mindegy, hogy hova megyek, plusz egy nyelv mindig jól tud jönni egy karrier során. Szóval, ha el is megyek Magyarországra, vagy itthon tanulok, a szerb nyelv mindig fontos lesz, ami hozzáad a tudásomhoz.”

Kocsicska László úgy véli, hogy versenyképesebb a munkaerőpiacon, amennyiben jó nyelvismerettel pályázik egy munkahelyre. Kocsicska László, diák, Temerin: „A nyelvtudásomat szeretném fejleszteni ezzel, hogy könnyebben el tudjak majd helyezkedni, ha itt kapok munkát.”

A többrészes képzésben nem a szakkifejezésekre, hanem kizárólag a mindennapi kommunikációra fektetik a hangsúlyt – mondta Dragana Lilić, a niši Biznis Akadamija igazgatója. Dragana Lilić, igazgató, Biznis Akademija, Niš: „Tekintettel arra, hogy a szerb nyelvet minden iskolában használják, a magyar anyanyelvű gyerekeknek nagyon fontos, hogy alapfokon elsajátítsák a szerb nyelvet, mert a későbbi tanulmányokhoz ez fontos lehet.”

Perpauer Attilától, az MNT oktatási bizottságának elnökétől megtudtuk, a többrészes tanfolyamra évről évre egyre több a jelentkező. Az idén 135-en vállalkoztak nyelvtudásuk bővítésére. Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Számunkra ez rendkívül fontos, hogy az itt élő magyarok megtanulják az államnyelvet, a szerb nyelvet, hiszen az egyetemeken így tudnak kommunikálni, beszélgetni, így lesz teljes értékű az egész rendszer, amit a Magyar Nemzeti Tanács ez elmúlt időszakban kidogozott.”

Az újvidéki képzés péntekig tart. A részt vevő diákok ez idő alatt a gyakorlatokon kizárólag szerbül kommunikálnak a csoportvezetőkkel.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír