Ugrás a tartalomra

Több jogot adnának a pácienseknek

Két, egészségügyhöz kapcsolódó törvény került a köztársasági parlament elé

A Szerbiai Képviselőház pénteken is a páciensek jogainak védelméről, valamint a szellemi fogyatékkal élők védelméről szóló törvények javaslatát vitatta meg. Előbbi vonatkozásában az egyik legnagyobb újdonság, hogy a páciensjogi biztosok a jövőben nem az egészségügyi intézmények, hanem a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartoznának. Ezzel erősödni fog az egészségházak és a helyi önkormányzatok közötti kapocs – hangsúlyozta beterjesztőként Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter. A jogvédőknek ötéves jogászi munkatapasztalattal kell rendelkezniük. Az adminisztrációs alkalmazottak száma ezzel nem fog növekedni, mivel az elképzelések szerint olyan jogászokat kell a megfelelő képzés után megbízni ezzel a munkakörrel, akik már a helyi önkormányzatok alkalmazottjai – mondta a tárcavezető.

Ami a szellemi fogyatékkal élők védelméről szóló törvényjavaslatot illeti, ebben az eddigieknél sokkal részletesebben szabályozzák, hogy milyen alapon és milyen előírások mentén lehet valakit elhelyezni a pszichiátriai intézményekben. Kényszerrel csak akkor lehet bárkit beszállítani a pszichiátriai intézményekbe vagy osztályokra, ha a páciens veszélyezteti saját vagy mások testi épségét.

– Az állam a jövőben pontos határidőkhöz köti, hogy kit, meddig lehet benntartani. A kényszerrel beszállított páciensek esetében a beszállítástól számított három napon belül kell a megbízott bírónak eljárást indítania, annak az intézménynek a keretében, ahol a beteget elhelyezték. Azzal kapcsolatban is pontosabbá vált a szabályozás, hogy kit milyen feltételek mellett lehet tartósan elzárni. Az ilyen pácienseket folyamatosan felügyelni kell, az egészségügyi dolgozóknak óránként kell őket ellenőrizniük – magyarázta Đukić-Dejanović.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, ha nem is tartja tökéletesnek a beterjesztett megoldási javaslatokat, az eddigi körülményekhez képest pozitív előrehaladásként értékeli azokat. Lapunknak nyilatkozva emlékeztetett, hogy a polgárok jelenleg csak nehezen érvényesíthetik jogaikat az egészségügyi biztosítás és a szociális védelem tekintetében. Arról nem beszélve, hogy az egészségügyi szolgáltatás minősége általában nem kielégítő – mondta Kovács.

– A páciensek jogainak védelméről szóló törvényjavaslat egyik legjelentősebb rendelkezése szerintem az, amellyel a polgárok jogot szereznek a megelőzésre. Az egészségügyi intézményeknek kötelező lesz megszervezniük a megelőzést és különféle akciók keretében fejlesztik a polgárok egészségügyi tudatát. A törvényjavaslat a betegek idejének tiszteletben tartását is előírja. Ha az egészségügyi intézményben valamilyen okból kifolyólag nem tudják elvégezni a korábban megbeszélt vizsgálatot, akkor erről időben kötelesek értesíteni a beteget. Az új rendelkezések alapján azok a páciensek, akiknek felállítottak egy diagnózist, egy másik orvos vagy fogorvos véleményét is kikérhetik. A másik fontos módosítással a páciensjogi biztosok a decentralizáció jegyében az egészségügyi intézmények hatásköréből a helyi önkormányzatok hatáskörébe kerülnének át. A VMSZ álláspontja szerint a későbbiekben különösen oda kell figyelni arra, hogy az igényeknek megfelelő számú biztos végezze munkáját – fogalmazott Kovács.

A szellemi fogyatékkal élők védelméről szóló törvényjavaslat jó, és remélhetőleg hozzájárul az érintett személyek jogainak kifejezettebb tiszteletben tartásához és szociális bekapcsolásukhoz a társadalomba, értékelte Kovács, hozzátéve, hogy a szellemi fogyatékkal élők talán a társadalom legérzékenyebb rétege az emberi jogok vonatkozásában. A polgárok hajlamosak más emberként tekinteni a szellemi fogyatékkal élőkre, gyakran félnek is tőlük, és ez az érintettek társadalmi kirekesztettségéhez vezet – hangsúlyozta Kovács.

– Kutatások bizonyítják, hogy a szellemi fogyatékkal élők hosszabb ideig tartó elzárása a pszichiátriai intézményekben igencsak súlyos következményekkel jár. Az esetek többségében akkor is benntartják őket, ha erre már nincsen szükség. A szellemi fogyatékkal élők terápiájának a jövőben személyre szabottnak kell lennie, ami szintén fontos előrelépés – nyilatkozta Kovács.

A VMSZ képviselője elmondta, bár attól tart, hogy az alkalmazással kapcsolatban gondok merülhetnek fel, a törvényjavaslatok jók, ezért a párt mindkettőt megszavazza. 

 

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok