Ugrás a tartalomra

Tizenhat év után

(Újra) Közép-Bánátban lesz a Durindó és a Gyöngyösbokréta

Jövőre Nagybecskerek és Muzslya lesz a Gyöngyösbokréta és a Durindó házigazdája. Ennek kapcsán kértünk nyilatkozatot a nagybecskereki Petőfi MME és a muzslyai Petőfi Sándor MME elnökeitől.

– A fesztiváltanács úgy döntött, hogy a 2014-es Durindó és Gyöngyösbokréta megszervezése Bánátot illeti meg. A nemzeti összetartozás szimbólumaként az egy településen élő magyarok összefogására  fektették a hangsúlyt, s így esett a választás Nagybecskerek város, a nagybecskereki Petőfi MME -re és a Muzslya helyi közösség a muzslyai Petőfi Sándor MME - re, hogy legyenek ezen rangos rendezvény házigazdái.

Nagybecskerek mint város még sohasem volt a Durindó és Gyöngyösbokréta házigazdája s elmúlt ötven év, mire ezt a lehetőséget megkapta. Szerintem, ahogyan volt már Szabadka városa, Újvidék város, Versec város a házigazda, ugyanúgy most Nagybecskereknek is kijár ez a tisztelet.

Az volna a célszerű, ha a táncosok bemutatkozása itt történne meg Nagybecskerek központjában, a Székesegyházunk előtti téren, ahol minden egyéb rendezvény helyet kap.

Ezzel is azt tudatosítjuk, hogy egyenjogú polgárai vagyunk  Nagybecskerek városnak, s mi magyarok ugyanolyan jogosan tartunk igényt arra, hogy ezen a téren fölvonultassuk a magyar néptánc legjavát. Az önmagunkról alkotott képet csakis így tudjuk leghűbben bemutatni a széles nagyközönségnek. Természetesen ez alkalommal számítanánk mind Muzslya helyi közösségnek, amely mar két alakalommal tudhatta magáénak ezt a rendezvényt, mind a környékbeli magyarlakta települések művelődési és egyéb civil szervezeteinek a segítségére, de minden jóhiszemű magyar részvételére, odaadására, hogy e rendezvény igazán összetartozást jelentsen itt  Közép-Bánátban.

Ez egy hatalmas esély mindazon művelődési egyesületek számára, amelyek itt Közép-Bánátban gazdagítják a néphagyományunkat – nyilatkozta lapunknak Tóthné dr. Glemba Klára, a nagybecskereki Petőfi MME elnök asszonya.

Muzslya kétszer volt házigazdája a népzene ápolóinak, 1987-ben és 1997-ben. Mindkét rendezvény szervezésében közreműködött Dobó József, a Petőfi Sándor MME elnöke.

– Már 2007-ben is „sorba kerülhettünk” volna, de abban az időben nem működött a néptánc-csoportunk, és ezért nem pályáztuk meg a rendezvény szervezését. Két éve számunkra immár már adott ez a feltétel, hogy műkedvelőink felléphessenek mindkét rendezvényen. A helybéliek részéről pedig az utóbbi időben többször is elhangzott a kérdés, hogy mikor leszünk újra a Gyöngyösbokréta és a Durindó házigazdái.

A jelenlegi anyagi helyzetben csak azok után pályázhattuk meg, hogy erre megkaptuk a nagybecskereki önkormányzat támogatását is. Egy ilyen méretű rendezvény megszervezése ugyanis nagy költségekkel jár. Nem elegendő egyesületünk százegynéhány aktív tagjának közreműködése, hanem szükség lesz a helyi közösségnek és a Muzslyán működő több mint húsz civil szervezet tagjainak a segítségére is. Elsősorban ebben látom annak előnyét, hogy mindkét rendezvényt itt Muzslyán tartsuk meg.

Ráadásul adottak a színhelyek is: itt van egyesületünk nagyterme és a nyári színpada, valamint a Magyar Ház és a Lehel Sportközpont is. Az sem mellékes, hogy itt Muzslyán nagyobb számú közönségre számíthatunk, és a többórás rendezvény nézői számára megfelelő számú ülőhelyet biztosíthatunk.

Persze sok még a nyitott kérdés. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy a rendezvény megszervezése közös feladat. Remélem, hogy egy-másfél hónappal a most lezajlott rendezvény után leülünk, megbeszéljük a szervezés részleteit, és reálisan felmérjük, hogy mi lenne a legjobb a közönség és a fellépők szempontjából is. Csak összefogással tehetjük a legnagyobb népzenei rendezvényünket a vajdasági magyarság ünnepévé – mondja Dobó József.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kecskés István
Többi hír