Ugrás a tartalomra

Tíz pályázat 2019-ben

Folytatódik a Prosperitati Alapítvány által megvalósított gazdaságfejlesztési program

Folytatódik az elmúlt háromévi gazdaságfejlesztési program Vajdaságban. A Prosperitati Alapítvány hamarosan tíz új pályázatot ír ki, amelyek a vajdasági magyar gazdák, gazdálkodók, vállalkozók, fiatal családok, turisztikai vállalkozók számára elérhetők lesznek – hangzott el a ma a Császárkert Kft. –ben megtartott sajtótájékoztatón. A részletekről Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke számoltak be.

A sajtótájékoztató előtt a Császárkert Kft. új telephelyén megnyitották az anyaországi támogatásból felszerelt hűtőház sárgarépa-mosó és csomagoló vonalát. Az eseményen többek között jelen volt Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János, Magyarország szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Hajnal Jenő, a MNT elnöke, Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere.

Az új kapacitásban naponta több nyerges-vontatónyi kertészárut lehet feldolgozni. Néhány hét múlva itt már teljes kapacitással dolgoznak majd és remélhetőleg a sárgarépa külföldre is eljut. A nyersanyag egész Szerbia területéről várják, de főleg Vajdaságból érkezik majd.

A gazdaságfejlesztési program pedig folytatódik, jelentette be Magyar Levente miniszterhelyettes.

– Az a döntés született Budapesten, egyetértésben a Vajdasági Magyar Szövetség vezetésével folytatjuk ezt a sikeres programot, folytatjuk az együttműködést. Ami az által vált lehetségessé, hogy az anyaország gazdasága továbbra is jól teljesít, mi több, korábban nem remélt szinteket ér el a gazdasági növekedés üteme Magyarországon, mint ahogyan azt bizonyára hallották, rekordot döntött az elmúlt negyedévben: több mint öt százalékkal nőtt Magyarország gazdasága, hogy ezeket a gazdasági kiírásokat vagy legalább is azok nagy részét megismételjük – mondta Magyar Levente.

– 2019-ben is meghirdetjük azon pályázatok nagy részét, amikről már korábban Önök értesülhettek. Ezeknek a részletei természetesen néhány napon belül közzé fogjuk tenni és mindenki megtalálhatja az igényeire szabott pályázati lehetőséget. Ami egy újdonság, és amit büszkén jelentek be az az, hogy a magyar anyaország családpolitikáját egy vonásban legalább is megjelenítjük, a mostani kiírásokban, amennyiben a nagycsaládosok még nagyobb kedvezménnyel, azaz még kisebb önrésszel tudnak majd pályázatokat benyújtani, mint korábban – újságolta Magyar Levente, megerősítve, hogy 2019-ben és 2020-ra is rendelkezésre fog állni az erre a célra meghatározott keretösszeg. Mint fogalmazott a gazdaságfejlesztési program nem csak hogy folytatódik, hanem állandósul. Ez viszont addig lesz lehetséges, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van. Ezért arra hívta fel a vajdasági magyarokat, hogy május 26-án felelősen döntsenek Magyarország és a magyar nemzet jövőjéről.

Pásztor István köszönte meg az újabb lehetőséget.

– Tíz pályázat megjelenését szeretnénk bejelenteni. Ezek alapjában véve a kisléptékű pályázatok a körébe tartoznak. Mégpedig a falusi házvásárlása vonatkozó pályázat, földvásárlásra vonatkozó pályázat, a vállalkozásfejlesztések tekintetében eszközbeszerzésre, szabványosításra kiírt pályázatra lehet számítani. A mezőgazdaság területén pedig zárt rendszerű munkaintenzív növénytermesztést szeretnénk támogatni, az állattenyésztésben szeretnénk pályázási lehetőséget teremteni, a gyümölcstermesztésben, a helyi termékek előállításában, illetve, ahogy azt többször bejelentettük a turizmus most kiemelt területe fog lenni a fejlesztési lehetőségeknek, kezdő turisztikai vállalkozásoknak a támogatását szeretnénk elindítani. Ez egyfajta turisztikai start upp-ot jelent illetve a meglévő turisztikai létesítmények kapacitását szeretnénk fejleszteni. Ismerős pályázatok ezek, amelyek aktualitása igazolódott. Az egyik módosítás az lesz, hogy a maximális támogatási keretösszeg egy – egy pályázat tekintetében az eddigi 1,2 millió dinárról 1, 5 millió dinárra növekszik. Újdonságnak számít az is, hogy egy pályázati körben egy lakcímről egy pályázó nyújthat be pályázatot, mondta Pásztor István, arra biztatva mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. 

Július elseje és 31-e között lehet majd benyújtani a pályázatokat. Az előbírálás után októberben döntést hoznak róluk és még az idei évben a szerződéseket meg is tudják kötni.          

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.I. (Fotó: Ótos András)