Ugrás a tartalomra

Tíz nap, tizenkilenc színtársulat

Bácskertesen megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója

Április 14-éig Bácskertes (Kupuszina), Bezdán, Doroszló, Kisorosz, Magyarcsernye, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Nemesmilitics, Oromhegyes, Péterréve, Szabadka, Szaján, Szivác, Tamásfalva, Tóba, Topolya, Újvidék és Zenta színjátszó csoportjai mutatják be frissen színpadra állított darabjaikat a Nyugat-Bácska egyik gyöngyszemének számító Kupuszinán, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színpadán, amely immár harmadik alkalommal ad otthont műkedvelő színészeink találkozójának.

A Magyar Nemzeti Tanács fővédnöksége alatt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a helyi Petőfi Sándor ME közös szervezésében zajló szemle megnyitóján Živorad Smiljanić, Apatin község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy Apatin község minden falvában gazdag művelődési élet zajlik, és ezt a jeles szemlét immár harmadízben rendezik meg Kupuszinán. Két évvel ezelőtt Szilágyi adott otthont a találkozónak, a Vajdaság egyik legkisebb települése a maga 1400 lakosával, ami becsületére válik a magyar közösségnek.

A találkozót ünnepi köszöntőjükkel Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa és Pásztor István, a VAT Képviselőháza és a VMSZ elnöke nyitották meg.

Lovas kiemelte, hogy a találkozó immár nagykorúvá vált, és ez olyan pont, amikor el kell, el lehet gondolkodni a múlt és a jövő felől.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és annak elnöke, Dudás Károly, valamint megboldogult Szöllősy Vágó László, aki nagyon sok mindennek lelke és mozgatója volt, olyan biztos pont e találkozó életében, amely nélkül nem érhette volna meg a nagykorúságot. Ténykedésük viszont meddő maradt volna, ha nincsenek a műkedvelő színészek, akik 1919-től máig azon vannak, hogy megtartsák a nyelvet, a kultúrát, visszahozzák a nevetést. A színház iránti szenvedély az, ami erre a feladatvállalásra ösztönzi az amatőröket – hangsúlyozta Lovas Ildikó.

Pásztor István is a szenvedélyt és az érintettséget helyezte megnyitóbeszédének középpontjába. Ihletett felszólalásában arra keresett választ, hogy miért más az immár 18 esztendős találkozó, mint más, nagyobb hagyománnyal bíró rendezvények.

– A szenvedély a közös nevező a színpadra lépők és a publikum között, és ez teremti meg a csodát a színpadon. Azért jöttünk össze ma, színészek, színházcsinálók és közönség, hogy percekre, órákra eljátszunk a gondolattal, átadjuk magunkat a játék adta lehetőségnek, hogy királynők, császárok, szolgák, bohócok, kurtizánok vagy ki tudja mik vagyunk. Azok, amibe a játék visz bennünket, hogy a reális színtértől elrugaszkodva a csodák világában talán meg is haljunk, és újjá is szülessünk. Azért jöttünk ma össze, hogy ünnepeljük közösségünk szellemi erejét, szárnyaló életkedvét, életképes közösségünket – hangsúlyozta Pásztor István.

A VMASZ XVIII. Találkozójának megnyitója előtt megkoszorúzták Sturcz József, a falu művelődési élete megalapozójának emléktábláját, a faluközpontban álló Petőfi-szobrot, kiállítás nyílott a település múltját és művelődési életének eseményeit megörökítő fotókból.

A színházteremben Toldi István helybeli mesemondó, a palóc mesehagyomány őrzője, a népművészet mestere, a magyar kultúra lovagja egy tündérmesével köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozván az állhatatosság és a kitartás fontosságát, ami a műkedvelőket is jellemzi.

Az ünnepélyes megnyitót követően a helyi Sturcz József Színjátszó Csoport bemutatta Eisemann Mihály – Szilágyi László Én és a kisöcsém című vígjátékát, Molnár József rendezésében.

Szombaton három előadást is láthat a kupuszinai közönség. Délután négy órakor az oromhegyesi műkedvelők közös rendezésben adják elő a Kopeczky László műve alapján készült Ki nyer ma? című darabjukat. Ezt az előadást az előadók 12 évnél fiatalabbaknak nem ajánlják. Két órával később a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Csoport adja elő Brestyánszki Boros Rozália Stranger in the night című ötvenpercesét Greguss Zoltán és Ralbovszki Csaba rendezésében, és ennek a darabnak is van korhatára, úgyszintén 12 év, miként az este nyolckor bemutatásra kerülő Kellemes húsvéti ünnepeket című darabnak is, amelyet a magyarcsernyei Rügyfakadás mutat be. Szerzője Jean Poiret, rendezője Kósa Zoltán.

A vasárnapi program is korhatáros. Először, délután három órakor az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad adja elő a darab szereplőinek ötletei alapján készült Végletek című előadást Csáki Beáta, Tóth Laura és Léphaft Ágnes közös rendezésében. Miként ez, az este nyolckor bemutatásra kerülő darabot sem javasolják 12 éven aluliaknak. A Zentai Színtársulat ekkor adja elő Mácsai Endre rendezésében a Sohaország című előadást. A kettő közé ékelődik egy tizenhat év alattiak számára nem ajánlott darab, a 17 óra 30 perckor kezdődő Éjféltájt, amelynek szerzője Lénárd Róbert, rendezője Szarka Zoltán, előadója pedig a Széchenyi István MME társulata Tamásfalváról.

Szerző (Forrás)
JJ, Magyar Szó, Fotó: Ótos András
Többi hír