Ugrás a tartalomra

Tevékeny év után újabb tevékeny év következik

Szabadka Város önkormányzatának gazdasági titkársága tevékeny évet tudhat maga mögött. Több beruházást sikerült befejezniük, ugyanakkor vannak olyanok, amelyeket tavaly kezdtek el, de a megvalósításuk az idén várható.

A titkárság tavalyi tevékenységéről és az idei tervekről Újhelyi Ákossal, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjával beszélgettünk.

Újhelyi mindenekelőtt a kisbajmoki ipari parkban és vámszabad övezetben történtekről ejtett szót.

– Tavaly egy 50 millió dináros támogatás segítségével felépítettük a vámterminált. Ez gyorsított és egyszerűsített eljárást tesz lehetővé az itt működő cégek számára.

Egy új beruházó is érkezett, ez a Plastikcam East Kft. nevű olasz cég, amely hárommilliós beruházást valósított meg. 2000 négyzetméteren foglalkoznak műanyag öntőformák gyártásával, és jelen pillanatban 26 munkást alkalmaznak. Emellett a német Boysen céggel egyetértési megállapodást írtunk alá, ők minden valószínűség szerint az idén valósítanak meg beruházást. Ezen ipari övezetben jelenleg csaknem 6000-en dolgoznak, és a vállalatok számára biztosított a munkavállalói létszám – nyilatkozta Újhelyi.

A gazdasági tanácsos emellett arra is kitért, hogy az ipari övezet a jövőben várhatóan kibővül.

– Ez az ipari zóna jelenleg 53 hektáron működik, ezt szeretnénk a duplájára megnövelni, mivel rengeteg cég érdeklődik. Szabadka legújabb urbanisztikai terve egy sokkal nagyobb ipari övezetet irányoz elő. Ennek kialakításához az első lépés azon földterületek megszerzése, amelyek jelenleg állami tulajdonban vannak – mondta Újhelyi Ákos.

Beszélgetőpartnerünk emellett kiemelte a Regionális Innovációs Kutatóközpont megalapítására tett lépéseket. Erre 40 millió dináros támogatást kaptak, a kezdeményezés célja pedig, hogy az egyetemen keletkezett kutatási eredményeken keresztül tudás alapú vállalkozások jöjjenek létre.

Újhelyi elmondása szerint tavaly összesen 30 millió dinárt fordítottak munkahelyteremtésre. Ennek keretén belül valósult meg a közmunkaprogram, aminek köszönhetően 78 munkást tudtak alkalmazni. A munkahelyteremtést szolgálta az önfoglalkoztatást serkentő program, amire 4 millió dinárt irányoztak elő, és 22 személy kapott munkalehetőséget, zömmel start up cégeknek köszönhetően. Ezen program nagy sikerrel futott, éppen ezért az idén szeretnék az erre a célra szánt pénzösszeget megnövelni.

A gazdasági titkársághoz tartozik a fejlesztési osztály is, aminek fontos tevékenységi körét jelentik a különböző infrastrukturális fejlesztések. Újhelyi Ákos kommunális, közlekedési, oktatási és sportberuházásokról is beszámolt. Többek között szót ejtett a noszai és a makkhetesi vízvezeték-hálózat, a Lóversenytér utcai csatornahálózat fejlesztéséről, a zorkai Sutjeska utca aszfaltozásáról, illetve a palicsi kerékpárút megépítéséről, ugyanakkor hallhattunk az oktatási intézményeinket és a városi stadiont érintő beruházásokról. A beruházások egy része Noszát, Hajdújárást, Királyhalmát érintette.

A gazdasági titkárságon belül négy európai uniós projektum fut, amiket 2019-ben szeretnének befejezni. – A Colour Coopon belül várhatóan befejeződik a palicsi magyar művelődési ház felépítése. Az OptiBike keretén belül megközelítőleg 8 kilométer kerékpárút épül ki Királyhalmán, illetve Kelebián. Ezenkívül meg kell említeni, hogy az Art Nouveau projektum segítségével a történelmi városmaghoz tartozó nyolc szecessziós épület homlokzatát szeretnénk felújítani. A negyedik a Szabadka–Eszék szecessziós idegenforgalmi útvonalra vonatkozó projektum, amivel a szabadkai Városháza rehabilitációjára vonatkozó tervdokumentációt szeretnénk elkészíteni – nyilatkozta Újhelyi Ákos.

A tanácsos emellett elmondta, hogy 2019-ben munkahelybővítésre 15 millió, kommunális fejlesztésre 40 millió, gazdasági vásárokra 2,5 millió dinár áll rendelkezésükre. Emellett olyan projektumok is tervben vannak, mint például a Kispiac és Ludas közötti út kiszélesítése, illetve Csantavéren egy körforgalom kiépítése.

– A 2018-as teljesítmény egyértelműen örömre ad okot, de azt gondolom, nem szabad elégedetten hátra dőlni, hiszen sok feladat és kihívás van még előttünk. A tavalyi év eseménydús és munkával teli év volt, és az idei még inkább az lesz – zárta szavait Újhelyi Ákos.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto