Ugrás a tartalomra

Tervek, célok 2013-ban - beszélgetés Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármesterrel

A községi képviselő-testület tavaly december 27-én tartotta meg évzáró, utolsó ülését, amelyen egyebek mellett a 2013-ra tervezett községi költségvetést is szótöbbséggel megszavazták a hatalmi koalíciót alkotó képviselők. Hírportálunk felkérésére Nyilas Mihály, immár második mandátumát töltő VMSZ-es polgármester nyilatkozott a költségvetés jelentős tételeiről illetve a tervezett beruházásokról.

A 2013-ra tervezett költségvetésben a szociális juttatásokra szánt összeg a tavalyi háromszorosa, ez mivel indokolható?

- A községi képviselő-testület elfogadta a község 1,33 milliárd összegű idei évi költségvetését, amely egy kiegyensúlyozott szociális, de egyidejűleg fejlesztési költségvetés. Annak ellenére, hogy a szociális szféra és annak pénzelése szinte kizárólag belgrádi, tehát köztársasági hatáskör, az elmúlt évekhez viszonyítva jelentősebb összeget, 24 millió dinárt láttunk elő a tomboló gazdasági válság okozta szociális gondok enyhítésére községünkben. Már januárban összesen 16 millió dinár kerül kifizetésre gazdáinknak a tavalyi aszálykár enyhítésére. A költségvetés jelentős része viszont a mindannyiunk életminőségét javító fejlesztéseket - beruházásokat és meglévő értékeink megőrzését célozza. Elvünk továbbra is az, hogy a válságos időkben nagy építkezések elindítása helyett, amelyek vagy be tudnak fejeződni vagy sem, inkább több kisebb beruházást és felújítást kell megvalósítanunk. Olyan munkálatokra fókuszálunk, amelyek sokunk, de mindenekelőtt gyermekeink szükségleteit elégítik ki.

Melyek azok a legfontosabb beruházások Ön szerint, amelyek a közösség érdekeit és mindennapjait jobbá tennék?

- Célunk, hogy 2016-ig, tehát mandátumunk végéig a község egyetlen utcája sem maradjon aszfaltozatlan, 2013-ban erre a célra mind a 13 településünkön mintegy 60 millió dinárt irányoztunk elő. Fontosnak tartjuk, hogy az oktatási-nevelési intézmények zavartalan működését is biztosítsuk, ennek érdekében munkálatokat végzünk az idén iskola- és óvodaépületeinken. Mintegy 40 millió dinár értékben: megvalósul majd a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki középiskolánk fűtési rendszerének felújítása és ablakcseréje, valamint a szintén helybeli Ady iskolaépület fűtési rendszerének felújítása. Településeink általános iskoláiban, Oromon és Kispiacon az év folyamán kicseréljük majd az ablakokat, tervezzük továbbá a horgosi és az oromhegyesi iskolaépület meszelését, valamint az oromi iskolaépület és a kispiaci, martonosi óvodaépületek vizesgócainak felújítását is.
Az idei évi tervek között szerepel a horgosi ipari park infrastruktúrájának befejezése, amit részben községi (15 millió dinár), részben pedig tartományi forrásból szándékozunk finanszírozni. Megvalósul az idén a községi szociális központ új épületének megvásárlása és felújítása idősek klubja kialakításával, Magyarakanizsán, a Bolmány utca sarkánál.
A kispiaci egészségház épületének teljes és a horgosi egészségház épületének részbeni felújítását is még az idén szeretnénk elvégezni. Továbbra is, kizárólag tartományi pénzforrásból a horgosi művelődési ház felújítását is szeretnék befejezni.
A jelenlegi, igen nehéz gazdasági helyzetben céljaink persze sokkal nehezebben és nagyobb erőfeszítések mellett valósulnak meg, mint különben. Ennek tudatában kérem községünk polgárait, hogy támogassák önkormányzatuk erőfeszítéseit, mert ha egységes és egyöntetű a támogatás, a célok maradéktalanul és gyorsabban valósulnak meg – hangsúlyozta Nyilas Mihály polgármester.
 

 

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Major Ibolya
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen