Ugrás a tartalomra

Telt ház a Néger című előadáson

Telt ház előtt mutatták be szerda este a Néger című előadást a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az otthon, a vallási, nemzeti, kulturális és társadalmi identitás keresése a háború következményeként torzult helyzetek között. Tartozni valahová, majd egy pillanat alatt már nem tartozni sehová. Tatjana Gromača Néger című regénye által ihletve Dubravka Tintor színésznő a saját életének különböző történeteit mutatja be.

Előzmény:

Szerdán mutatják be a Néger című darabot a Kosztolányi Dezső Színházban (videó)

2014. december 15., hétfő

Egyedülálló előadást mutatnak be a Kosztolányi Dezső Színházban december 17-én. A Néger című regény által ihletett művet Dubravka Tintor horvátországi színésznő adja majd elő.     

Az előadásban az otthon, a vallás, a nemzeti, kulturális és társadalmi identitás keresése a háború következményeként kerül előtérbe. A Néger elnevezésű előadás egy vallomás, amely által a nézők is azonosulhatnak az előadóval. Varga Henrietta és Danijela Macura segítségével a színésznő saját életének különböző történeteit éli újra.

Varga Henrietta mozgásművész elmondta: „A mozgás, a test, a szöveg, a hang – úgy vélem, hogy ez a feladatom, ha feladatnak lehet nevezni ebben az előadásban – szintén személyes, egyedülálló és autentikus, de aztán rájövünk arra, hogy egy vagyunk a többi közül.”

Dubravka Tintor színésznő a horvátországi Rijekán nőtt fel, majd Újvidéken tanult. Az előadás létrehozásában sokat segített neki, hogy mind a két országot ismeri. „Ez egy szöveg egy nő felnőtté válásáról egy vegyes házasságban. Megjelenik a gyerekkora, a gyerekkora után háborús körülmények jönnek, és persze, hogy hogyan folytassa ő az életét a háború után” – részletezte a színésznő.

Az előadás egy monodráma, a színésznő egyedül van a színpadon. A lényege, hogy bárki azonosulhat a színésznő mondanivalójával.

Danijela Macura, dramaturg: „Mindannyian mások vagyunk különböző körülmények között, ez miatt bírálhatnak bennünket vagy nem fogadnak el. Valójában mindannyian mások vagyunk, de a másik oldalról meg egyformák vagyunk.”

Az előadást szerdán este fél 8-kor mutatják be a Kosztolányi Dezső Színházban Szabadkán.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír