Ugrás a tartalomra

Támogatja a gazdákat a tartományi mezőgazdasági titkárság

102 vajdasági gazdaság írt alá szerződést a tartományi mezőgazdasági titkársággal. Főleg farmok berendezésére, méhészeti kellékek beszerzésére, hűtőházak bővítésére és terményfeldolgozó üzemekre kaptak a gazdák 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást.

Nyolcvan anyakoca, évi 2000 hízósertés – ezekkel a számadatokkal dicsekedhet a kelebiai Huber-gazdaság, amely a tartományi támogatásoknak köszönve halad előre. Lehetőséget látnak az ágazatban. Huber Edina, gazdálkodó, Kelebia: „Harmadik alkalommal pályázunk, mindháromszor sikerrel jártunk, mindháromszor a sertésfarmunk korszerűsítésére igényeltünk különböző eszközöket, első évben egy modern fiaztató felszerelést, a második évben egyedi állásokra igényeltük a támogatást, az idén pedig automata etetőrendszerre, illetve automatikus szellőztetőre kértük a támogatást.”

Zemko Ottíliáék egy kisebb farmmal rendelkeznek. Családi vállalkozásban tenyésztenek sertéseket, a gyerekek is ezt választották. Épületeket építenének a támogatásból. Zemko Ottília, gazdálkodó, Kelebia: „Munka szempontjából is egy kicsit könnyebb, kertészettel foglalkoztunk, de ez most más, nincs akkora megterhelés, mint abban.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság több millió dinárt különített el a farmok és a gazdaságok felszerelésének bővítésére, valamint hűtőházak és zöldségfeldolgozó üzemek berendezésére. A pályázatokon egyre több a fiatal gazdálkodó – mondta Ótott Róbert titkárhelyettes. „A pályázati vonalaink is úgy vannak kiírva, hogy a 40 évnél fiatalabb mezőgazdasági termelők plusz költségeket tudnak visszatéríteni több támogatás alkalmával, és itt már látszanak az eredmények, hogy ők mindinkább megjelennek ezeken a pályázatokon és használják ezeket az eszközöket.”

A mezőgazdasági titkárságon újabb 200 szerződést öntözőrendszerekre, jégvédelmi hálókra és fóliasátrakra pénteken írnak alá a gazdákkal.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír