Ugrás a tartalomra

Támogatás fóliasátrak és jégvédelmi hálók vásárlására

Összesen 145 millió dinárt fordít a tartomány erre a célra

Két újabb pályázatot jelentetett meg a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdőgazdálkodási Titkárság.

Az egyik fóliasátrak kialakítására és felszerelésére (fóliasátor konstrukciójára, többrétegű takarófóliára, árnyékoló és hővédő fóliák vásárlására, csepegtetőrendszernek és a sátrak fűtési rendszerének kialakítására stb.) vonatkozik, a másik pedig jégvédelmi hálók vásárlására (oszlopokkal együtt, valamint oszlopok nélküli szerkezetekre is).

Az előbbi pályázat esetében társfinanszírozásról, az utóbbi esetében pedig vissza nem térítendő társfinanszírozásról van szó. Mindkét pályázatra vonatkozik, hogy a bejegyzett mezőgazdasági termelők a befektetés adó nélküli értékének legfeljebb a 60 százalékára igényelhetnek költség-visszatérítést.

A közzétett projektumokat a negyven évnél fiatalabbak, a nők, illetve olyan személyek figyelmébe ajánlják, akiknek az esetében a termelés nehezebb körülmények között zajlik. Ha sikeresen pályáznak, a költség-visszatérítés elérheti a 70 százalékot.

Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes kiemelte, hogy ezúttal is a vajdasági gazdák munkáját és fejlődését szeretnék segíteni.

A tartományi titkárság a fóliasátrak kiépítésére és felszerelésére ezúttal 20 millió dinárt irányoz elő.

A fóliasátrak felállítására a lekérhető legnagyobb összeg nem haladhatja meg az 1,2 millió dinárt. A sátrak fűtési rendszerének kialakítása esetén az összeg 600.000 dinár lehet.jégvédelmi hálók vásárlására és kiépítésére a titkárság csaknem 125 millió dinárt irányozott elő.

Ótott Róbert elmondása szerint a támogatás célja, hogy még több gyümölcsös legyen befedve jégvédelmi hálóval.

A lekérhető legnagyobb összeg nem haladhatja meg a 10 millió dinárt. Az oszlopokkal kialakított jégvédelmi hálók esetében a lekérhető legnagyobb összeg 8 millió dinár lehet 10 hektárnyi területen, az oszlopok nélküli szerkezeteknél ez az összeg nem haladhatja meg a 4,8 millió dinárt.

Mindez az almafélékre, a csonthéjas magvú, valamint a dió-, a mogyoró- és a mandulaültetvényekre vonatkozik.

A szederültetvények, a bogyós gyümölcsösök, illetve a szőlősök esetében az oszlopokkal kialakított jégvédelmi hálószerkezetekre lekérhető összeg nem haladhatja meg 6.960.000 dinárt 10 hektárnyi területen, az oszlopok nélküli szerkezetek esetében pedig nem lehet nagyobb 3.780.000 dinárnál.

A pályázatok szeptember 15-éig állnak nyitva. Az is előfordulhat, hogy ismét nagy lesz az érdeklődés, és az említett időpontnál korábban felhasználják a támogatások keretösszegét. A pályázat részleteiről az érdekeltek a http://www.psp.vojvodina.gov.rs honlapon tájékozódhatnak bővebben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau