Ugrás a tartalomra

A szocialisták nem foglalkoznak a választásokkal

Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter, a Szerbiai Szocialista Párt magas rangú tisztségviselője a sajtónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy pártján belül nem volt téma a kormány átalakítása vagy az esetleges rendkívüli választások kiírása. Dejanović еrről Jovan Krkobabić kormányalelnök azon kijelentését követően beszélt, melyben Krkobabić egyértelműen októbert jelölte meg a rendkívüli választások időpontjaként.

– Nem beszéltünk erről. Tevékenységünk középpontjában a Belgrád és Pristina közötti dialógus, illetve az Európai Unióhoz való közeledés állt. Most jelentős mértékben hozzájárulunk a gazdasági kérdések kapcsán folytatott egyeztetések sikeréhez, és úgy vélem, a gazdasági probléma minden más kérdésnél lényegesebb – fogalmazott Dejanović.

A szocialisták a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőinek a megegyezésével összhangban tűzik majd napirendre az esetleges választások és kormányalakítás témáját – húzta alá, majd hozzátette, hogy párton belül minden funkciót betöltő személy, így a miniszterek munkáját is értékelni fogják.

A NIN hetilapnak adott interjújában Jovan Krkobabić úgy fogalmazott, hogy „amennyiben választások lesznek, és októberben lesznek is, s más koalíció kerül hatalomra, az is lehet, hogy megtörténik a bérek és a nyugdíjak befagyasztása”. E kijelentés kapcsán Đorđe Vukadinovć politikai elemző véleményének adott hangot, hogy nem csupán Aleksandar Vučić kormányfő-helyettesen múlik a választások ideje, mert ha ez így lenne, már a télen vagy a tavasszal megtartották volna azokat.

– A nemzetközi tényezők és a hazai politikai partnerek nyomására mindeddig nem tartottak rendkívüli választásokat. A nemzetközi közösség álláspontja az volt, hogy előbb meg kell születnie a Belgrád és Pristina közötti egyezménynek, majd hozzá kell látni annak alkalmazásához is. Úgy vélem, hogy az efféle nyomás, a választások ellenzése továbbra is jelen marad – értékelte Vukadinović.

Dragoljub Petrović, a Danas napilap cikkírója szerint most először állt elő olyan helyzet, amelyikben a nemzetközi közösségnek nem érdeke a hatalomváltás Szerbiában.

– A jelenlegi kormány szemmel láthatóan kész együttműködni a Nyugattal. Elszántak az aláírt brüsszeli megállapodás implementálását illetően is. Azt hiszem, központi politikai figuraként Vučićot Brüsszel és Washington is támogatja, mert a Nyugat érdeke, hogy rendelkezzen egy olyan együttműködésre hajló személlyel, akinek megfelelő autoritása is van – fogalmazott Petrović.

Hozzátette, hogy mivel a szóban forgó megállapodás alkalmazása jó ideig el fog majd tartani, a külföldiek érdeke az, hogy a jelenlegi kormány minél tovább fennmaradjon. Ugyanakkor nehéz vizsga előtt találta magát ez a kormány: megoldást kell találnia az állam gazdasági problémáira – állapította meg.

– Krkobabić kijelentéséből kiolvashatunk még valamit. Arról beszélt, hogy az októberi választások után megszorítások várhatnak a polgárokra. Ez annyit jelent, hogy a szocialista párt körüli koalíció azzal ijesztgetné a kampány során az embereket, hogy egy kizárólag haladó párti kormány fájdalmas megvonásokat hajtana végre.

Amikor pedig ilyesmivel ijesztgetik az egyszerű polgárt, az biztosan elgondolkodik majd azon, hogy szép és jó, amit az eddigi kormányt elért, de megenni nem lehet – fejtette ki Petrović.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v.ár
Többi hír