Ugrás a tartalomra

Szigorúbb büntetések a közlekedésben

Nem kell majd bejegyeztetni a kapcsolható mezőgazdasági eszközöket

A Köztársasági Képviselőház napirendjén tegnap egyebek között a közlekedésbiztonsági törvény is szerepelt, s ha elfogadják, szigorúbb követelmények és magasabb összegű büntetések várnak a szabályt sértő vezetőkre. Így az eddigi megengedett 0,3-ról 0,2 ezrelékre csökkentenék a megengedett véralkoholszintet a sofőröknél, és növelnék a gyorshajtásért kiszabott büntetést. A biztonsági öv használatának elmulasztásáért az eddigi 5000 dinár helyett 10 ezer dinár büntetést szabtak ki.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a parlament tegnapi ülésén több napirenden szereplő törvénymódosítást is beterjesztett. A rendőrségről szóló törvény kapcsán kiemelte, hogy a módosítások elősegítik majd a rendőrség munkájának hatékonyságát. Ehhez járul majd hozzá a nemzeti DNS-jegyzékről szóló törvény is, ami a rendőrnyomozóknak nyújt segítséget abban, hogy a bűnözők nyomára bukkanjanak. A belügyminiszter elmondta, hogy a menedékjogról, illetve az idegenekről szóló törvény válasz azokra a kihívásokra, amelyekre az országnak az elmúlt években válaszolnia kellett a migráció kapcsán. A polgárok egységes személyi számáról szóló törvénnyel az európai előírásokhoz szeretnének igazodni, és a közrendről szóló törvény esetében is külön óvatossággal jártak el.

A közlekedésbiztonsági törvény már több hónapja vár arra, hogy a parlament megvitassa és elfogadja. Stefanović elmondta, az erőszakoskodó vezetők magasabb büntetésekkel számolhatnak. Szigorúbb ellenőrzéseket végeznek majd a rendőrök a közutakon, így az ittas vezetőkre 30–60 napos börtönbüntetés is várhat, vagy 240–360 óra közmunkára ítélhetők, bizonyos esetekben pedig kilenc hónapra is elvehetik tőlük a hajtási engedélyt.

A biztonság érdekében a gyerekek, magasságuktól és életkoruktól függően ezután csak gyerekülésben vagy erre kialakított ülésmagasítókban utazhatnak.

A közlekedésbiztonsági törvény azonban nemcsak szigorított, hanem bizonyos büntetéseket el is törölt, így nem számít majd szabálysértésnek kerékpárt, mezőgazdasági munkagépet előzni telt vonalnál.

A kezdő vezetők esetében zéró tolerancia érvényesül az alkoholfogyasztás tekintetében, ugyanakkor este 11 és reggel 6 óra között még kíséret mellett sem vezethetnek. Csak 3 személyt szállíthatnak, a kísérő személyt beleértve. Szigorítottak az autósiskolák ellenőrzése terén is, ezáltal szeretnének emelni a kiképzés szintjén.

Stefanović elmondta ugyanakkor, hogy a közlekedésbiztonsághoz hozzájárul a jármű állapota is, így a járművek műszaki vizsgálatát is szigorítják.

A közlekedésbiztonságról szóló törvényt emelte ki felszólalásában Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője is, aki rámutatott, megoldódik a mezőgazdasági termelőket érintő gond, mivel eddig lehetetlen volt a fékrendszerrel nem ellátott, keréken futó kapcsolható eszközök műszaki vizsgálatát elvégeztetni és bejegyeztetni.

– Olyan kapcsolható eszközök ezek, amelyek gyárilag nem tudnak eleget tenni a műszaki vizsga követelményeinek, hiszen nincs fékrendszerük, sem jelzőberendezésük. Ezeket a kapcsolható eszközöket, amelyeket csak a termőföldön a munkálatok során használnak, az Európai Unióban sem küldik műszaki vizsgára. A törvénymódosítás szerint ezek után Szerbiában sem kell a mezőgazdasági munkálatok elvégzésére használatos kapcsolható eszközöket műszaki vizsgára vinni – emelte ki Fremond Árpád. Folytatta: – Hatalmas előrelépés az is, hogy a rendes hathavi műszaki ellenőrzés alól mentesülnek a traktorok, a különböző kapcsolható eszközök és munkagépek, illetve a multikultivátorok, vagyis ezt az ellenőrzést évente kell majd elvégezni. Mindezek a változások megtakarításhoz vezetnek, és csökkentik a termelők kiadását – mondta, majd hozzátette, abból az adatból, miszerint Szerbiában több mint 600 ezer traktor van mezőgazdasági termelők nevére bejegyezve, látszik, hány termelőt érintenek ezek a változások.

Fremond kitért arra is, hogy a VMSZ képviselői támogatni fogják a napirenden szereplő közrendről, illetve a rendőrségről szóló módosítási törvényjavaslatot is. Elmondta, örömmel vették tudomásul, hogy az új módosítási javaslatok nem érintik a VMSZ által 2016-ban kezdeményezett, majd elfogadott törvényrendelkezéseket, amelyek a belügyi szervekben a részarányos foglalkoztatásra, illetve a nemzetiségi arányok figyelemmel követésére irányul. Hangsúlyozta, nem könnyű ugyanakkor a törvény előírásait megvalósítani. Tavaly augusztusban 100 tűzoltó foglalkoztatására írtak ki pályázatot 46 községben, köztük Újvidéken, Zentán, Antalfalván, Szécsányban és más vajdasági településeken.

– Tizenhét munkahétig tartó, több hónapos felmérést és kiképzést követően jelentős számú kisebbséghez tartozó tűzoltóval bővült a tűzoltóegységek sora Szerbiában – emelte ki Fremond, majd  köszönetet mondott a belügyminiszternek a kiváló együttműködésért és a nyitottságáért.

A parlamenti vita azonban nem haladt békés hangnemben, több esetben is sértegették egymást a parlamenti képviselők, mindenekelőtt a belgrádi helyhatósági választások eredményét dörgölte a hatalmi párt az ellenzék orra alá. Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője kiemelte, hogy a rendőrségről szóló módosítási törvényjavaslat nem a polgárok javát szolgálja, hanem a pártfoglalkoztatást segíti elő, Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt képviselője azoknak a rendőrparancsnokoknak a nevét sorolta fel, akiket Boris Tadić államfői mandátuma alatt gyilkoltak meg, illetve haltak meg. Đurišić elutasította a megjegyzést, mondván, hogy az esetek feltárása csakis a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Több képviselő, így Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője kritikát intézett a menedékjogról, valamint az idegenekről szól törvény kapcsán. Véleménye szerint az állam nagyobb figyelmet fordít a bevándorlókra, a migránsokra, mint a saját polgáraira.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír