You are here

2016. május 3-án ülésezett a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága. A központi téma az április 24-én megtartott szerbiai választások eredményeinek elemzése volt.

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt azt mondta, az elmúlt években a VMSZ és Pásztor István elnök mindent megtettek, hogy a magyarságot szolgálják. Hozzátette: a külhoni nemzetrészek közül ők léptek a legnagyobbat. Elmondta, hogy a Vajdaságban a másik oldalon megjelenő ,,politikai képződmények” tipikusan liberális, baloldali formációk, és ezeket nemzetellenesnek tartják. Kitért arra is, hogy a közvetlenül az indulás előtt történt csalássorozatra a Kárpát-medencei választások történetében még nem volt példa. Intő jelnek nevezte, hogy az új vajdasági mozgalom mögött milyen erők jelentek meg és milyen szándékkal. Utóbbi célja szerinte nem más, mint a magyarság felszámolása a Vajdaságban.

Ennek kapcsán Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár azt mondta, a magyar kormány ahogy eddig is, úgy a jövőben is stratégiai partnerének tekinti a Vajdasági Magyar Szövetséget.

Az eseményen Pásztor István elmondta, hogy minden ellentétet félre téve erőteljes kísérletet tettek, hogy a politikai szervezetek között egység jöjjön létre. Ez a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Pártja esetében sikerült is. Hozzátette: egy magyar lista volt, a VMSZ-é, és az új mozgalommal nem tud együttműködést elképzelni, mert hiányzik a bizalom.

A VMSZ elnöke úgy értékelte, hogy bár országos szinten a korábbi hat helyett négy mandátummal számolhatnak, de nem fognak gyengülni és az érdekérvényesítő erejük megmarad. Pásztor István ismételten kijelentette: érdekeket és érveket ellenzékből nem lehet képviselni, és a négy mandátum jelent akkora erőt, hogy álláspontjukat érvényre tudják juttatni.

Elismerte, jobb eredményre számítottak az április 24-i voksoláson, nagyságrenddel kaptak kevesebb szavazatot, de a történtek ismeretében, nem lehetnek elégedetlenek. Hozzátette: a Magyar Mozgalomból, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségéből és a Horvátok Demokratikus Közösségéből álló koalíciót a károkozás vezérelte.

Szerző: 
Pannon RTV (Fotó: Rosta Tibor, MTI)