Ugrás a tartalomra

„Szerbia európai jövőjének napja”

A fasizmus felett aratott győzelem napjáról emlékezet meg Szerbia

Csütörtökön Szerbia-szerte különféle ünnepségekkel és koszorúzásokkal emlékeztek meg május 9-éről, vagyis a fasizmus felett aratott győzelem napjáról. Szerdán a központi ünnepséget díszlövéssel nyitották meg Belgrádban, a Kalemegdanon. Csütörtökön Szerbia elöljárói, a volt szövetséges országok nagykövetségeinek küldöttei és a második világháború még élő harcosai koszorúzták meg az Ismeretlen hős avalai emlékművét. Az emlékműnél helyezték örök nyugalomra a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg 1395 katonáját, az orosz Vörös Hadsereg 818 katonáját.

Tomislav Nikolić államfő a koszorúzás után a következőt írta a koszorúzási emlékkönyvbe: „Ha Önök le tudták győzni Hitler Németországának hadseregét, akkor mi is jobb életet tudunk biztosítani azoknak, akik szabadságáért Önök az életüket adták.” Az állam és a katonaság elöljárói mellett az emlékművet megkoszorúzta a védelmi minisztérium küldöttsége, a Harcosszövetség (SUBNOR) bizottságának tagjai, Belgrád város vezetősége, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Franciaország, Amerikai Egyesült Államok és Nagy Britannia szerbiai nagykövetségeinek küldöttei is.

Žarko Obradović közoktatási miniszter is méltatta az elesetteket. Kiemelte, hogy a fasizmus felett aratott győzelem napján arról is emlékezünk, hogy Szerbia a második világháború ideje alatt Jugoszlávia tagjaként a XX. század legnagyobb veszedelme, a fasizmus ellen harcolt.

– Ekkor, bár kis lélekszámú országként, de beállt azon nagy országok sorába, amelyek a szabadságért, a demokráciáért, a jövőért és a jobb életért harcoltak. Ezen országokkal együtt megalapozta azt a szabadságot, amely a mai világunk alapját képezi. Az áldozatok tiszteletén kívül, fel kell fognunk, hogy Szerbia esélyt kapott, hogy ezekkel az országokkal ugyanúgy építse a jövőt, mint hatvan évvel ezelőtt – mondta a közoktatási miniszter.

Aleksandar Antić, Belgrád városi képviselőházának elnöke kiemelte, hogy a győzelem napja Szerbia múltjának és jövőjének találkozási pontja. Szavai május 9-e a modern Európa, az Európai Unió és Szerbia európai jövőjének napja is.

Az azonnali kapitulációt május 7-én írták alá a németek, Franciaországban 8-án ünneplik a háború végét, az egykori Szovjetunióban és Szerbiában pedig május 9-én emlékeznek a győzelemre. 1945. május 7-én Reimsben a német katonai elit képviselői aláírták az angol és az amerikai katonai vezetőség képviselőivel az azonnali kapitulációt. Sztálin azonban elfogadhatatlannak tartotta, hogy a legmagasabb rangú szovjet tisztek, így Zsukov, Konyev és Rokoszovszkij nem voltak jelen ennél a kapitulációnál.

Ezért elrendelte, hogy május 8-án Zsukov marsall jelenlétében a Hitlerhez legközelebb álló német katonai vezetők aláírják a feltétel nélküli megadásról szóló okmányt. A berlini Karlshof főiskola épületében a szerződés aláírása áthúzódott 9-ére, 0 óra 43 percre.

A második világháború 1939. szeptember 1-jén, a Lengyelország elleni német támadással kezdődött meg, és Japán kapitulációjával ért véget 1945. szeptember 2-án. A harcokban 61 állam 110 millió katonája vett részt, és mintegy 60 millió ember vesztette életét, valamint 35 millió ember sebesült meg. A volt Jugoszlávia területén 1,7 millió személy esett a háború áldozatául.

Május 9-ére esik az Európa-nap is. Az Európa-nap az európai béke és egysége ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepelik. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely révén a kontinens országai közötti háború elképzelhetetlenné válna.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Beta/Tanjug
Többi hír