Ugrás a tartalomra

Szépülnek az iskolák

Tartományi küldöttség látogatott Topolya község több tanintézményébe

A pacséri Moša Pijade Általános Iskolába, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolába és a Mezőgazdasági Iskolába látogatott tegnap Nyilas Mihály tartományi, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, és a topolyai önkormányzat küldöttsége.

– A tanév eleje óta folyamatosan járjuk munkatársaimmal a terepet, hogy személyesen is meggyőződjünk arról, hogy minden rendben a tartomány több, mint 550 közép- és általános iskolájában, óvodájában vagy kollégiumában. Oda is ellátogatunk ösztönzésként, ahonnan még nem nyújtottak át felénk nyertes pályázatot.

Topolya község iskolái e téren nagyon szép példát mutatnak. Továbbá egyeztetünk a települések vezetőivel és a községi önkormányzattal arról, hogy mi az, ami még megtehető a korszerűsítés érdekében. Azzal is igyekszünk segíteni, hogy tervdokumentációk elkészítéséhez is támogatást nyújtunk, mintegy 40 millió dinárt fordítottunk erre a célra eddig.

Sajnos több oktatási intézmény épületének tulajdonjoga nincs tisztázva, ezzel kapcsolatban is igyekszünk megtenni a megfelelő lépéseket – nyilatkozta a tartományi titkár, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy milyen választ tud adni a titkárság a nagyfokú elvándorlás okozta drasztikus diáklétszám-csökkenésre.

– Az állami intézkedések mellett mi azt tudjuk tenni, hogy minőségileg felfejlesztjük az oktatási intézményeink munkáját, azért, hogy az ne legyen ok az elvándorlásra. A legutóbbi 150 millió dináros keretösszegű pályázat eredményei a napokban várhatók, és még a nyári hónapok környékén számíthatnak az intézményvezetők egy következő kiírásra – mondta.

A pacséri iskola igazgatónője, Méhészkei Kiss Gizella elmondta, hogy a 3,9 millió dináros pályázaton nyert tartományi támogatásból a napokban megkezdik az ablakok egy részének cseréjét, de valamennyi nyílászáró korszerűsítése után az épület hőszigetelése is tervben van.

– A titkárságnak köszönhetően 200 ezer dinár értékben digitális eszközöket tudtunk vásárolni. Iskolánk kazánja a rendkívül bizonytalan minőségű mazuttal működik, ezt szeretnénk leváltani hamarosan geotermális fűtésrendszerre.

A tervdokumentáció kidolgozására 200 ezer dinárt sikerült pályáznunk, és továbbá 65 ezer dinárt tudunk fordítani a kisújszállási testvériskolával történő kapcsolattartásra. Az idén A szebb és jobb iskoláért elnevezésű környezetvédelmi programba is bevonjuk a kisújszállásiakat, illetve a bácsalmási oktatási intézményt is.

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónőjétől, Keresztúri Hajnalkától megtudtuk, hogy a tartományi titkárság két pályázati kiírására is jelentkeztek legutóbb.

– Iskolánk külső fala és mennyezeti hőszigetelését szeretnénk megoldani tartományi segítséggel. A külső nyílászárók nagy részét sikerült lecserélnünk az önkormányzat, a topolyai helyi közösség által folyósított támogatásból, és más pályázati forrásokból. A másik részével kapcsolatban pedig szintén a titkársághoz fordultunk, illetve az idén ünnepeli iskolánk a topolyai tanoncképzés megalapításának 130. évfordulóját, és egy monográfia megjelentetésére is kértünk támogatást.

Nyilas Mihály harmadik állomásának helyszíne a topolyai Mezőgazdasági Iskola volt. Tóth Tibor iskolaigazgató elmondta, hogy a tartományi elöljáró megtekintette a középiskola új tetőszerkezetét, amit az oktatási titkárság támogatott közel 4 millió dinárral.

– Tervbe van véve több nyílászáró cseréje, korszerűsítenünk kell az iskola mellékhelyiségeit, és mihamarabb szeretnénk rendezni, körbekeríteni az udvarunkat. A titkár úrral szót ejtettünk még a diákotthon építéséről is, és ígéretet kaptunk arra, hogy mihamarabb folytathatjuk az építkezést a közbeszerzési eljárás után.

A berendezéssel együtt mintegy 70–80 millió dinár hiányzik még ahhoz, hogy belakják a diákok. A kollégium nem csak a mi iskolánk számára lenne diákcsalogató, hanem nyaranta a város számára is szálláshely lehetne – mutatott rá a Mezőgazdasági Iskola igazgatója.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét