Ugrás a tartalomra

Szeptembertől új tanterv van érvényben az általános iskolákban

Az elsősöknél a projektoktatás, az ötödikeseknél pedig az informatika és a számítógépes ismeretek kerültek be új tantárgyként a programba.

Az oktatásban történő újításokkal ösztönözni szeretnék a gyerekeket arra, hogy ne csak magolva, hanem gondolkodva is tanuljanak. Az új tantervben nagyobb hangsúlyt fektetnek a tantárgyközi kompetenciák fejlesztésére. Puskás Samu Zsuzsanna, tanítónő, Sonja Marinković Általános Iskola, Újvidék: „Tematikus tervezéssel indulunk és a projekt megközelítése is benne van már az első osztály tananyagában.

A tematikus tervezést a Sonja Marinković Általános Iskola már régebb óta csinálja. Ez azt jelenti, hogy egy-egy téma köré gyűjtjük össze a megfelelő tanítási egységeket, tananyagot és ezt domborítjuk ki, ekörül végezzük a kutatásainkat. Ez mind a kicsikre, mind a nagyokra egyformán érvényes.”

Az oktatási minisztérium óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy a most induló tanév új tantervvel kezdődhessen – nyilatkozta Vicsek Annamária, oktatási államtitkár.

Szerinte az újítások a korral való haladás jegyében történnek: „A gyerekek ma már szinte a napi tevékenységük során találkoznak olyan eszközökkel, például számítógéppel, internettel, ami valójában azt eredményezi, hogy egy olyan előtudással rendelkeznek, ami teljesen feleslegessé tette azt a tantervet, ami alapján az elmúlt években tanultak, hiszen akkor még az volt a tantervben, hogy mi az egér, mi a billentyűzet. Tehát ez ma már teljesen felesleges és a programozás az, a programozásnak az alapismeretei, ami valójában a gyerekek számára hasznos lehet és amire a hangsúlyt fektetjük.”

Az új tanterv szerint az elsősök mostantól projektoktatást is tanulnak. A tantárgy keretében a gyerekek az információs és kommunikációs technológiai eszközök és az internet alkalmazásával dolgozhatnak fel egy-egy témát, projektet. Az ötödikeseknél pedig az informatika és számítógép-ismeret került be új tantárgyként a tantervbe, amely keretében egyebek között a programozás alapismereteit is elsajátíthatják.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét