Ugrás a tartalomra

Szentmihály: „Nagyon fontos, hogy megmaradjon itt a magyarság”

A bánáti Szentmihályon ünnepi műsorral emlékeztek meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. A jelenlévőknek egy történész is előadást tartott, felidézve a szabadságharc fontos momentumait.

Szentmihály egy alig kilencszáz lelket számláló magyar többségű kertészfalu. A fogyás itt is észlelhető. Flaman István, Szentmihály: „Nagyon fontos, hogy megmaradjon itt a magyarság. Mint ahogy hallottuk a műsoron is: nem az a magyar, akinek az öregapja magyar volt, hanem akinek az unokája is magyar fog lenni. Így próbáljuk mi is a művelődési házunkon keresztül az embereket informálni, elmondani, hogy valójába a történelmünkbe mi történt és, hogy ez mennyire pozitívan hatott miránk, hogy mit is kell a továbbiakban tennünk.”

Fontos, hogy a kis közösségekben is megemlékezzenek történelmünk jelentős dátumairól - hangsúlyozta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. „Ki szeretném hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy a nagy, központi rendezvényeken túl, ma már szinte Vajdaság minden egyes településén megszerveznek különböző megemlékezéseket, ünnepségeket. Tehát a szentmihályi József Attila ME is már jó néhány éve visszamenőleg évről - évre, szerény keretek között, de egy nagyon szép, tartalmas ünnepi rendezvényt szervez meg.”

A megemlékezésen felléptek a helybeli általános iskola diákjai is. Kószó Rebeka, tanuló, Sonja Marinković Á.I., Szentmihály: „Minden évben megemlékezünk az iskolában is és itt a József Attila MME-el is. Osztálytársaimmal ma egy szöveget olvastunk a magyarok szabadságáról, büszkeségéről és hazaszeretetről.”

A faluban a művelődési egyesület szervezi a megemlékezéseket, de kis közösség révén mások is feladatot vállalnak. Lingli Mónika, elnök, József Attila MME, Szentmihány: „A csoportjaink lépnek fel a műsorban, az iskolát is belevesszük, felkérjük a részvételre a műsorban a gyerekeket és a történelem tanárnőt. Szerencsére a falunkban fiatal történészünk is van.”

A József Attila Magyar Művelődési Egyesületben megtartott ünnepségen felléptek a helybeli általános iskola tanulói, az egyesület műkedvelői és a fúvószenekar.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír