Ugrás a tartalomra

Szabadkára is megérkezett a Fiatalság szelleme

Szabadkára is megérkezett a Fiatalság szelleme elnevezésű karaván. A középiskolai oktatás fejlesztését népszerűsítő programsorozaton a duális képzésre helyezik a hangsúlyt, amely az elméleti oktatás mellet a gyakorlati képzést is magába foglalja. Az Ivan Sarić Műszaki Középiskola tornatermében megtartott eseményen több száz diák vett részt.

Fából készült kerékpár, koktélok, péksütemények és ínycsiklandozó ételkülönlegességek – néhány azon alkotások közül, amelyek a szabadkai szakközépiskolások és tanáraik keze munkáját dicséri. A város oktatási intézményeivel több cég is szerződést kötött annak érdekében, hogy a tanulók az elméleti ismeretek mellett gyakorlati tapasztalatokat is szerezzenek a különböző vállalatokban.

Maja Gojković, elnök, Köztársasági Parlament:„Szeretném hangsúlyozni, hogy Szerbia a régió első olyan országa, amely valóban sokat fektetett a duális képzés fejlesztésébe és alkalmazásába. Ez a modell Európa-szerte ismert, partnereink számára, mint amilyen Svájc. Szerbia e téren vezető szerepet tölthet be a térségben.”

Szabadka nem csak a duális képzésre összpontosít. Az önkormányzat a hiányszakmát tanulókat ösztöndíjjal segíti. Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Majdnem egymillió dinárt különítettünk el az ösztöndíjak kifizetésére. Harminc szerződést tudtunk aláírni. Azt gondolom, hogy az a trend, ami a megnövekedett ösztöndíjkérelmeket illeti, azt mutatja, hogy a valamikori elfelejtett szakmák ismét felszínre törnek, és természetesen tudjuk, hogy Szabadka szakemberhiánnyal küzd. Máról holnapra ez nem megoldható, de azt gondoljuk, hogy az első lépéseket megtettük és várjuk a pozitív előrehaladást.”

A tanulás mellett sportolásra is volt lehetőségük a dákoknak. A tanulókat a karaván egyik reklámarca, Davor Štefanek olimpiai bajnok birkózó biztatta

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír