Ugrás a tartalomra

A szabadkai Szent György templom felújítása megkezdődött

Hálaadó szentmisét tartottak csütörtökön este a szabadkai Szent György-plébániatemplomban, majd ft. Palatinus István helyi plébános megáldotta a felújítási építkezést. A szentmisén részt vett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap megbízott igazgatója, Modest Dulić, Szabadka polgármestere és Kern Sólya Mária, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.

A Szent György-templom 1896-ban épült, tavaly július végén egy vihar során a tetőszerkezete több helyen megsérült, tornya pedig elferdült. A tornyot egyszer már érte viharkár, 1925-ben, amikor is a torony rádőlt a templomtetőre, beszakítva azt. Ezt szerette volna elkerülni a mostani plébános, ezért kért segítséget, hogy a bajt elkerüljék. A plébános köszönetet mondott, hogy kérése megértésre talált, aminek köszönhetően a templomtornyot hatvan napon belül felújíthatják. A munkálatokat a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatja.

– Nagy öröm számunkra, hogy a közösség, a város, valamint a tartomány ilyen hamar a segítségünkre sietett. Az ünnepi szentmisénkkel megkezdtük templomunk felújítását. Azt szeretnénk, hogy a templom újra éke legyen Szabadkának – mondta a plébános.

Nebojša Malenković elmondta, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap 45 községben már sok utcát leaszfaltozott és más közhasznú épületeket, például kórházakat is felújított, de templomok nélkül ez a kép nem lenne teljes, ugyanis az egyház a közösség szerves részét képezi.

– A Tartományi Nagyberuházási Alap a munkálatokra 5 millió dinárt különített el. A felújítás több ütemben történik, az elsőben csak a tornyot újítjuk fel, ezt követően pedig felújításra kerülhet minden más, ami még szükséges – számolt be a megbízott igazgató.

Modest Dulić örömét fejezte ki, hogy felújításra kerül a templom, ugyanis a 120 éves épület nemcsak vallási, hanem építészeti szempontból is fontos a városnak.

– A felújítással sokkal nagyobb károkat előzünk meg, hiszen a tetőszerkezet is rossz állapotban van, az pedig hosszú távon az egész épületszerkezetet veszélybe sodorhatja. Reméljük, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap a tetőszerkezet felújítását is szükségesnek látja majd – mondta a polgármester.

Kern Sólya Mária megjegyezte, hogy a városnak nagyon fontos a templom, és reményét fejezte ki, hogy a felújítás nem áll meg a torony rendbehozatala után.

– Egy közel 120 éves épületről, mondhatni műemlékről beszélünk. Ugyanakkor hitvédelmi szempontból is fontos, hiszen 6500 magyar és horvát ajkú polgár látogatja a templomot – mondta a vkt elnöke.

A munkálatok kivitelezője a szabadkai YUMOL és a péterrévei Home projekt vállalat.

Szerző (Forrás)
Diósi Árpád, Magyar Szó
Többi hír