Ugrás a tartalomra

Szabadka két év múlva vízgyárat kap

Az elkövetkező két évben Szabadka új vízgyárat kap. Az 5,5 millió eurós beruházással - amelyhez a pénzt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank biztosítja - a szabadkaiak jobb minőségű és nagyobb mennyiségű vízhez juthatnak.

A beruházás a vízellátási rendszer fejlesztésének keretében valósul meg, amelyre eddig közel 6 millió eurót fordítottak.

Az új vízüzem másodpercenként 160 liter vizet tud feldolgozni, illetve az első fázisban csak 80 litert, a tartaléktartály befogadóképessége 2.500 köbméter, a magasnyomású pumpák kapacitása azonban 160 liter másodpercenként.

Ezzel a duplájára nő a vízgazdálkodás kapacitása, vagyis minden felhasználó számára elegendő mennyiségű vizet tudnak biztosítani.

„A mi vizeink arzént tartalmaznak, a víz tisztítása pedig nagyon drága folyamat. Ennek a komplexumnak a kiépítésével az a célunk, hogy egy működőképes, fenntartható vízgyárunk legyen”, mondta Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV megbízott igazgatója.

A szabadkai vízellátási rendszer fejlesztésének projektje keretében két gyűjtőtartályt és két fővezetéket építettek ki. A teljes projekt értéke 12,5 millió euró, amelyet az öt évvel ezelőtt aláírt hitelből pénzelnek.

„Ezek az objektumok működnek és a lakosok érdekeit szolgálják, illetve hozzásegítik az egész rendszert ahhoz, hogy jobb minőségű szolgáltatást nyújtsunk most, mint 2012-ben”, tette hozzá Sánta Csaba, a vízművek fejlesztési és beruházási részlegének igazgatója.

A pályázási folyamat több mint másfél évig tartott, de a szabadkai vízművek képviselői szerint ez nem lesz kihatással az építkezés költségeire, valamint az sem, hogy 250.000 eurót fizettek illeték címén az elmúlt három évben a le nem hívott eszközök és a külön költségek után, amiért késlekedtek a kiépítéssel.

„A város számára kevesebb, a közvállalat számára pedig több lesz a járadékok törlesztése, mert a hitelből származó eszközöket nem abban az ütemben hívjuk le, mint ahogy azt elterveztük. Így állapodtunk meg. De ettől nem lesznek nagyobbak a kiadások”, állítja Goran Mijatović projektvezető.

A munkálatok kivitelezője az a konzorcium lesz, amelyet három franciaországi vállalat és az újvidéki Graditelj cég alkot.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, (RTV)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen