Ugrás a tartalomra

Sikeres volt a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Az utóbbi három évben mintegy 250 millió eurónyi fejlesztés valósult meg, illetve van folyamatban Vajdaságban - hangzott el a Vajdasági Magyar Gazdaságfejlesztés 2015-2018 című szakmai konferencián. 

Az utóbbi három évben mintegy 250 millió eurónyi fejlesztés valósult meg, illetve van folyamatban annak megvalósítása, ebből 23 üzem épült fel, és mintegy tízezer vajdasági magyar vállalkozót és családot tudtak támogatni, biztosították a gazdasága fejlesztését, illetve a lakás, valamint a vidéki gazdálkodás feltételeit. Ez hangzott el a Vajdasági Magyar Gazdaságfejlesztés 2015-2018 címmel megtartott szakmai konferencián a szabadkai VM4K-ban.

Sikeresnek értékelte Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési programot. Arról is beszélt, hogy az összes környező ország közül egyedül Szerbia volt képes arra, hogy túllépjen az elmúlt száz év örökségén, és méltányosan viszonyuljon a magyar kisebbség törekvéseihez. Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Magyarország: „Megtanultuk, hogy hogyan tudunk sikeresek lenni kisebbségi sorban is és hogyan lehet a határok felett is közösen dolgozni a nemzet felemelésén. És ami egy különösen fontos hozadéka ennek az évnek, hogy megtaláltuk a hangot a többséggel, és ez egy egyedülálló teljesítménye a vajdasági magyarságnak, mert ez semmilyen más relációban nem sikerült még.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke rámutatott, hogy a gazdaságfejlesztési program megvalósítását a magyar kormány 2010-es nemzetpolitikai paradigmaváltása tette lehetővé, amivel szülőföldön való megerősödést helyezte a középpontba. Véleménye szerint a semmiből sikerült felépíteni egy hatékony, működőképes, modern, szolgálatot teljesítő rendszert: „Mi egy olyan rendszert építettünk fel, amely azon alapult, hogy különböző irányokból indulunk, mindenki a saját feladatát ellátva, de megbeszéljük, hogy hol találkozunk. Az elmúlt három évben az én számomra ennek az egész programnak az egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy amikor odaértünk, ahova megbeszéltük akkor mindig ott volt akivel megbeszéltük, hogy ott fogunk találkozni.”

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgató Bizottságának elnöke az elmúlt három év legfontosabb eredményeit számokban ismertette. Elmondta, a mezőgazdasági pályázatok terén közel 8 ezer kismértékű beruházásra utaltak ki támogatást. Nagyléptékű fejlesztések pedig mintegy 500.000 euró értékben valósultak meg. Dr. Nagy Imre, elnök, IB, Prosperitati Alapítvány:„A komplex fejlesztések nagyon komoly részek és ebben a struktúrában nagyon kiemelt fejezetet képvisel. A nagyléptékű fejlesztéseket azért zöldítettem be mert túlnyomórészt mezőgazdasági tematikájúak és a közepes léptékű fejlesztések, amelyek nagyon sok vállalkozó és nagyvállalatnak, sikeres vállalatnak a további prosperálását tudják biztosítani.

Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a stratégiai gondolkodást és a magyar kormány támogatását emelte ki. Véleménye szerint ezeknek a támogatásoknak köszönhetően ma előnyt jelent Vajdaságban magyarnak lenni: „Ez a pályázati támogatás nem csak annyit jelent, hogy egy fejlesztés létrejöhet, hanem itt egy komplex hatást és sok áttételt hoz magával minden egyes dinár támogatás. Hiszen létrejön egy beruházás, abból fogyasztás keletkezik, jövedelem keletkezik, adóbevétel keletkezik.”

A szakmai konferencián köszönetet mondtak Aleksandar Vučić szerb elnöknek a pozitív viszonyulásért, valamint Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, aki összeköti a vajdasági magyarságot az anyaországgal és a többségi nemzettel is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír