Ugrás a tartalomra

Sikeres az óvodafejlesztési program

Nem csak az épületek felújításán van a hangsúly

A magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően ütemes fejlesztés történik a magyar nyelvű iskoláskor előtti intézményekben.

Hat óvodai szórványközpont létesül, 129 óvoda kap magyar jellegű játszósarkot, és több óvodai épület felújításra kerül, az óvodapedagógusok, óvónők továbbképzéseken vehetnek részt, valamint 68 EU-konform játszótér kialakulása is meg fog valósulni.

Arról, hogy jelenleg hogyan halad az óvodafejlesztési program Vajdaságban, Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét kérdeztük.

– A 2017-es év egyik kulcsfontosságú programja, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg, az a Kárpát-medencei vajdasági magyar óvodafejlesztési program, amely 2018-ban is folytatódik. Ennek keretén belül az iskoláskor előtti intézmények, illetve az óvodák épületei kerülnek felújításra, korszerűsítésére, fejlesztésre, különböző eszközök beszerzésre, valamint a humán erőforrás, tehát az óvónők, nevelőnők továbbképzésére is kitér a program.

Nagyon sok községben elkezdődtek a munkálatok az épületek felújítása kapcsán, változékony, hogy egy-egy óvodában, iskoláskor előtti intézményben milyen munkálatok valósulnak meg. Vannak olyan óvodák, ahol ezek a munkálatok már befejeződtek, ilyen pl. Székelykeve, ahol a játékszobának, csoportszobának a felújítása már befejeződött.

Vannak olyan önkormányzatok, ahol a munkálatok az óvodaépületeken a vége felé tartanak, és vannak olyanok is, ahol a közbeszerzés miatt még csak most kezdődtek meg. Egy másik szegmense a programnak a magyar jellegű játszósarok kialakítása, eljuttatása volt az iskoláskor előtti intézményekbe.

Minden iskoláskor előtti intézmény, ahol van magyar nyelvű foglalkozás a gyerekeknek, és ebbe a kihelyezett épületek is beletartoznak, megkapják vagy már megkapták ezeket a játéksarkokat. 129 játéksarkot osztottunk ki az elmúlt hónapokban, ahova még ez nem jutott el, oda a következő hetekben meg fog érkezni. Egy egy játéksarok 130 ezer dinár értékű, és a nagyobb önkormányzatok területén, például Zenta, Magyarkanizsa területén 10-11 játéksarkot is eljuttattunk az intézményekig, hiszen több kihelyezett épülettel rendelkeznek.

Ez egy egységes szekrénysoron elhelyezett társas-didaktikai-ügyességi játékokat tartalmazó csomag, képeskönyvekkel, szakkönyvekkel, valamint bábokkal és egy bábfallal. Ezenfelül olyan eszközöket és elemeket is tartalmaz, amelyek az anyanyelvünkre és nemzeti szimbólumainkra utalnak – nyilatkozta lapunknak Jerasz Anikó, aki az EU-konform játszóterekről és az óvónők továbbképzéséről is mesélt.

– Lassan kialakításra kerülnek az EU-konform játszóterek is. 68 ilyen játszóteret fogunk kialakítani, amelyek a már meglévő játszóterek folytatásában, kiegészítésében kerülnek kialakításra. 2017 decemberében már fel lett állítva néhány játszótér, viszont a zöme, ebben az évben, folyamatosan kerül majd kialakításra – folytatta a Végrehajtó Bizottság elnöke.

– A program az óvónénik, óvodapedagógusok továbbképzésével is foglalkozik. A tavalyi évben, november és december hónap folyamán 4 továbbképzésre került sor, 4 témakörben, amelyre több, mint 100 óvónőt hívtunk meg. Terveink között szerepel, hogy mind a 4 témakörben újból megszervezzük ezeket a három napos konferenciákat, ami már március folyamán el is indul.

Az első konferencia Zentán lesz A korai intervenció kérdései és néhány területe témakörben. Fontosnak tartjuk, hogy minden önkormányzatban, minden iskoláskor előtti intézményből az óvodapedagógusok be tudjanak kapcsolódni ezekbe a továbbképzésekbe igény és érdeklődési kör szerint. A már megvalósított továbbképzésen kiosztásra kerültek értékes didaktikai és módszertani csomagok, könyvek, amelyek az óvónénik munkáját fogják segíteni a későbbiekben.

Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökét arról is kérdeztük, hogy milyen a fogadtatása ezeknek az újításoknak, mind az óvónők, mind a gyermekek körében.

– Az elmúlt időszakban jómagam is jelen voltam néhány iskoláskor előtti intézményben, amikor ezek a játéksarkok hivatalosan is átadásra kerültek, illetve amikor gyermekek először látták meg ezeket a játékokat. Nagyon pozitív visszajelzése van a programnak.

Olyan eszközöket kaptak az intézmények, amelyeket eddig nem volt lehetőségük beszerezni. Ezek az eszközök magyar jellegűek, magyar nyelvűek, így a gyermekek az anyanyelvükön tudják ezeket használni. Az intézmények vezetői is azt nyilatkozták, hogy ez egy páratlan lehetőség, és látva az óvónénik reakcióit, a hálájukat, valamint a gyermekek örömét, úgy gondolom, erre már nagyon nagy szükség volt. 

– Az óvodafejlesztési program nem titkolt célja, hogy egyrészről jobb feltételeket kapjanak nem csak az épület, játszóeszközök tekintetében a magyar óvodába járó gyermekek, másrészről pedig a humánerőforrás, a gyermekekkel foglalkozó óvónők, nevelők, továbbképzése kapcsán jobb óvodapedagógiai ellátásban is részesüljön a gyermek. Reményeink szerint a vegyes házasságban született gyermekeket is szívesebben íratják majd a szüleik ezekbe a megújult, korszerű magyar óvodákba.

A magyar kormány jóvoltából az óvodafejlesztési program a 2018-as évben tovább folytatódik, melynek keretében újabb lehetőségek nyílnak meg az iskoláskor előtti intézmények előtt – emelte ki Jerasz Anikó.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Seregély Orsolya
Többi hír