Ugrás a tartalomra

Segíthetünk a vajdasági gazdaságon

Konferencia az innováció nyújtotta lehetőségekről

Magyarország legnagyobb kiterjedésű régiója, a Dél-Alföld és Vajdaság határon átívelő közös innovációs stratégiájáról tartottak a múlt héten konferenciát Újvidéken. A tanácskozás témája a közös innovációs potenciálok, azaz a két szomszédos régió közötti gazdaságot érintő szakmai fejlesztési lehetőségek voltak. A konferencia szervezői a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és az újvidéki BSC (üzleti szabványosítási és certifikációs információs központ). A megvalósítást az IPA alapból (előcsatlakozási támogatási eszköz) finanszírozták.

A felszólalók között volt Marija Vujaković, a BSC igazgatója, dr. Mirjana Kranjac docens, valamint dr. Stevan Odri, a BSC munkatársa, aki részletes előadást tartott a vajdasági regionális innovációs stratégiáról.

A konferencia lényegéről és a két régió gazdasági együttműködésében rejlő lehetőségekről lapunknak ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes számolt be:

– A BSC rövid idő alatt egy IPA projektumot készített, amelyet pozitívan bíráltak el. A projektum lényege, hogy a Dél-Alföld és a Vajdaság közötti innovációs együttműködést erősítsék. A dél-alföldi régió módszertani stratégiáját sikeresen megosztották a vajdasági féllel, és olyan közös dokumentumot hoztak létre, amely a két régió fejlesztésének lépéseit és célirányát foglalja magában. A vajdasági gazdaság nagyon eladósodott, alacsony a termelés és még sok más problémával küszködik. Az innováció az egyik olyan út, vagy talán az egyetlen járható út, amelynek segítségével rövid idő alatt nagy lépéseket tudunk megtenni, és segíthetünk a vajdasági gazdaságon. Az innováció azt teszi lehetővé, hogy olyan új ötleteket vigyünk be a termelésbe és a gazdasági folyamatokba, amelyek nagyobb bevételeket hozhatnak és újfajta munkahelyek megteremtését eredményezik. A célok eléréséhez a kutatásra és fejlesztésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A tartományi titkárságnak a gazdaság élénkítésre kidolgozott dokumentuma jelenleg a közvita fázisában van. A dokumentum tartalmazza az innovációs társadalom felé vezető iránylépéseket, ami azért nagyon fontos, mert ebben látjuk a gazdasági helyzet javításának a lehetőségét – mondta ifj. Juhász Bálint.

Az európai uniós pénzforrásokkal kapcsolatban a titkárhelyettes elmondta, hogy minden egyes IPA projektummal egyre nagyobb mértékben használhatók fel ezek az anyagi eszközök. A cél, hogy a rendelkezésre álló keretet maximálisan kihasználjuk, mert ellenkező esetben elvonják tőlünk, fejtette ki Juhász, majd hozzátette, hogy minél közelebb kerülünk az EU-hoz a csatlakozás különböző fázisaiban, annál több forrás áll majd rendelkezésünkre. Szükség van egy szakember-gárdára, akik megírják a sikeres pályázatokat, és így komolyabb invesztíciókat is végre lehet hajtani uniós pénzekből.

A vajdasági magyarság szerepe felértékelődik a tartomány gazdasági távlatait illetően, hiszen mi vagyunk azok, akik hidat képezünk Magyarország és Szerbia között, azáltal, hogy sikeres gazdasági pályázatokat valósítunk meg, és összekapcsoljuk a két szomszédos ország gazdaságát, mutatott rá ifj. Juhász Bálint.

 

Szerző (Forrás)
VaM, Magyar Szó
Többi hír