Sajtóközlemény

A történelmi megbékélés szorgalmazása és a kollektív bűnösség elvének eltörlése a Vajdasági Magyar Szövetség politizálásának alapköveit képezik. Olyan európai értékek ezek, amelyeket semmilyen körülmények között nem fogunk feladni. Akkor sem, ha álláspontjainkkal időről-időre egyedül maradunk Szerbia parlamentjében.

A vagyon-visszaszármaztatási törvény szavazás előtt álló javaslata a VMSZ számára teljességgel elfogadhatatlan. A kollektív bűnösség elvének törvényerőre emelése a civilizációs alapértékek semmibevételét jelenti. Az abszurditás határát súrolja, hogy a megszületendő törvény kizárja a kárpótlásból azokat is, akik önakaratukon kívül váltak – a törvény szóhasználatával élve – a megszálló erők tagjaivá. Abban az esetben is, ha bíróság előtt lefolytatott rehabilitációs eljárásban bizonyították ártatlanságukat.

A megbékélés előfeltétele a második világháború szörnyűségeivel való közös szembenézés. Az elmúlt napokban a vajdasági magyar közösségnek arra kellett rádöbbennie, hogy a többségi társadalompolitikai elitje továbbra sem érett meg arra, hogy változtasson egyoldalú történelemszemléletén.Pásztor Istvána Vajdasági Magyar Szövetség elnöke