Ugrás a tartalomra

Rózsa Sándor ma sem ismer határokat

A Ludasi-tó partján a Rózsa Sándor Fesztivál - Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig elnevezésű háromnapos rendezvény záróprogramját tartották.
Betyárpróba, csónakázás, birkafőzőverseny, póni lovaglás - ezek és még sok más kalandos program várta ma a Hajdújárásra látogatókat. A határon átnyúló fesztivál szerbiai szervezője a hajdújárási Rózsa Sándor Civil Szervezet.
Főzőversennyel indult a negyedik hajdújárási betyár fesztivál. 23 csapat nevezett be a birkafőzésre. Táncos Sándor csíkszentkirályi báránypörköltet készített, amibe belecsempészte a táj különlegességét, a medvegombát. Az erdélyi módra készülő finomságba szalonna, hagyma, bárány, medvegomba és vörös bor került. A pörkölt köménymagos krumplival tálalva a legfinomabb - mesélte a Romániából érkező versenyző.
Az érdekes és szokatlan betyárpróbára is csaknem 17 versenyző jelentkezett. Patkót és csizmát dobtak a versenyzők és végül a rúdtartás döntött. A betyárruhába öltözött budapesti, kecskeméti, bajai, ceglédi, szolnoki és szabadkai betyárok díszes öltözékét mindenki megcsodálta. Jellemzői a keménykalap, a bő gatya és a bő szárú ing, a színe pedig lehet kék és fekete is - mondja az egyik ceglédi betyár.
Minden évben Rózsa Sándor betyárkirály születésnapja környékén tartják meg a fesztivált, aki a forradalom és szabadságharc hadműveleteiben is részt vett. Utána pedig a hajdújárási Fekete Csárdában és a Ludasi-tó szigetén húzta meg magát - meséli Sövény Rudolf, a hajdújárási Rózsa Sándor Civil Szervezet elnöke. „A szigetre is szervezünk látogatást. Az idén öt csónakkal visszük be azokat az embereket, akik érdeklődnek a természet iránt, vagy egy kicsit sétálni szeretnének egy nem mindennapi helyen. Természetvédelem alatt álló területről beszélünk, egyébként nem látogatható a sziget, de ilyenkor kapunk engedélyt, hogy meglátogassuk ezt a szép természeti kincset” - tette hozzá az elnök.
A kisközösség összefogásának jó példája a rendezvény - nyilatkozta Horvát Tímea. Szabadka alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy az eseményre egyre többen látogatnak ki. „Hagyományőrző, közösségépítő, baráti kapcsolatokat kialakító és megerősítő energiával bír a Rózsa Sándor Fesztivál. Ez mindannyiunk számára, a vajdasági magyar közösség számára is nagy jelentőséggel és fontossággal bír” - emelte ki a rendezvényen az alpolgármester.
A rendezvényen a gyerekek részére is akadt bőven foglakozás: bőrrel, papírral ügyeskedhettek, pónit lovagolhattak, íjászkodhattak. A jó hangulatot a Juhász zenekar és Szóljon hát a nóta együttesek biztosították.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír