Ugrás a tartalomra

Remek hangulatban zajlik Tusványos második napja

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján kiváló zenekarok koncerteznek, ismert színészek, közéleti személyiségek és politikusok is részt vesznek a panelbeszélgetéseken.

Egy átbulizott éjszaka után a finom erdélyi lángos a legjobb reggeli.

Pindroch Csaba színművész, a Valami Amerika című film sztárja, feleségével együtt már nem először látogatott Tusnádfürdőre, a Nyári Szabadegyetem helyszínére. Nagyon tetszik nekik itt.

Pindroch Csaba, színművész, Magyarország: „Remek a légkör, egyszerűen csodálatos! Nagyon felemelő érzés itt lenni. Udvariasak az emberek, és itt mindig felszívja magát az ember azzal az érzéssel, hogy hova is tartozik valójában. Nagyon, nagyon remek a hangulat.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke 12 éve rendszeresen eljön a tusványosi Szabadegyetemre. Azt mondta: rengeteg program van, nagyon nehéz az embernek úgy összeválogatni azokat a témákat, amelyek érdeklik, hogy mindenhova odaérjen.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Végigkísértem az elmúlt 12 évben ennek a tábornak a sorsát, azt az időt is, amikor a FIDESZ ellenzékben volt, azt is, amióta kormányoz, és azt látom, hogy évről évre meg tud újulni, évről évre megtartja vagy növeli a vonzerejét, és ez valóban kiemelkedő esemény az egész kárpát-medencei magyarság számára minden évben.”

29 sátorban zajlanak az események. A nap egyik kiemelkedő témája volt a Gazdasági versenyképesség és állami szerepvállalás című panelbeszélgetés. A jelenlegi kormány célja, hogy Magyarország az öt legélhetőbb európai ország közé kerüljön – emelte ki Palkovics László. A kis- és középvállalkozások gazdasági versenyképességének fokozása céljából két fontos dolgot kell figyelembe venni – mondta a magyar innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Magyarország: „Az egyik az innovációs képesség, hogy képes legyen a vállalat megérteni, miért fontos, hogy legyen saját maga által fejlesztett terméke, amit az ő szabadalmai védenek. A másik pedig, hogy a mai világban muszáj, hogy legyen digitális tudása, kultúrája a vállalatnak, mert beszélhetünk mi Ipard 4.0-ról, sok mindenről, de ha a vállalat a legalapvetőbb ügyleteit, egy honlapot, a vállalat irányítási rendszerét nem digitálisan működteti, akkor nem tudnak erre építeni.”

Egy ország gazdasági versenyképessége mércéjének legjobb mutatója, ha az átlagember azt mondja: most már egy picivel jobban él – hangsúlyozta Varga Mihály. Magyarország pénzügyminisztere hozzátette: folyamatosan csökken az államadósság, erősödik a gazdaság, növekszik a kivitel.

Varga Mihály, pénzügyminiszter, Magyarország: „A közterhek csökkentése, bérfelzárkóztatás, munkahelyteremtés, az adósságállomány, tehát a sérülékenységnek, a kockázatnak a csökkentése, ezek eredményezték összességében, hogy a magyar gazdaság helyzetét, pozícióját, ma össze sem lehet vetni azzal, mint amiben 8 évvel ezelőtt volt.”

Nyolc évvel ezelőtt 12 százalék volt a munkanélküliség, ma meg már szinte teljes a foglalkoztatottság – tette hozzá Varga Mihály. Kiemelte, hogy fontos a régi országaival való erős gazdasági együttműködés. E tekintetben Szerbia és Magyarország kapcsolata példaértékű – hangsúlyozta.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír