Ugrás a tartalomra

A régió legnagyobb csokoládégyára épül Újvidéken

A gazdasági mellett tudományos, élelmiszeripari kutatási jelentősége is van a beruházásnak

Lehelyezték Újvidéken a Barry Callebaut svájci székhelyű, francia–belga tőkével létesített világhírű csokoládégyár itt épülő nagyüzemének alapkövét.

A gyár az M–7-es, Nagybecskerek felé vezető út mentén épül fel, az építkezés egy évig fog tartani. A beruházástól azt várják, meg fogja változtatni a város gazdaságának képét, a termelőrészleg mellett Csokoládé Akadémiát is kialakítanak, ami egy 2.000 négyzetméteres fejlesztési központ lesz. A tervek szerint az újvidéki gyár egyfajta regionális központtá válik, ahonnan ellátják Európa délkeleti részét termékekkel.

A Barry Callebaut újvidéki részlege kezdetben több mint 50 ezer tonna édességet gyárt majd, a beruházás növekedésével azonban a termelés is fokozódhat. A kivitel éves szintjét 150 millió euróra tervezik, az első öt év során a beruházás 50 millió eurót tesz ki. A gyár 100 munkást foglalkoztat.

Az alapkőletétel során Aleksandar Vučić államfő kijelentette, nagy napnak számít a mai, hiszen a száz munkahely száz családnak a helyzetén javít majd, a gyárban a mérnöki bérek európai szintet érnek el, de a többi foglalkoztatott is a szerbiai átlagkereset feletti fizetéssel számolhat. Az új befektetés az árukivitel szempontjából meglehetősen fontos, hiszen az itt gyártott csokoládé legnagyobb része más országok piacán kerül eladásra, emlékeztetett a köztársasági elnök, s hozzátette, ez még stabilabb pénzügyeket is jelent az országnak.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke kifejtette, a politikának, gazdaságpolitika sikerének az egyik fontos fokmérője éppen az, hányan döntenek az adott országban, régióban a beruházás meglépése mellett. Szerencsére Szerbia ma biztos helye a befektetéseknek, erről tanúskodik a Barry Callebaut döntése is. Pásztor elmondta, a korábbi állapotokat szem előtt tartva elmondhatjuk: le tudtuk győzni saját magunk hátrányait is, stabil gazdaságot, megfelelő üzleti légkört teremtettünk.

A leendő gyár minden lehetséges alapanyagot Szerbiában szerez majd be, ami további jelentőséget ad a beruházásnak. Antoine de Saint-Affrique vezérigazgató kijelentette, hosszú távú beruházást terveznek Újvidéken, innen látják el áruval a környező országok piacát, a Csokoládé Akadémia létrehozásával, az Újvidéki Egyetemmel együttműködve pedig további kutatásokat is folytatnak majd idehaza. A termelés 2021 elején startol, jelentette be.

Az ünnepélyes alapkő-lehelyezésen jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević újvidéki polgármester is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír