Ugrás a tartalomra

A pótköltségvetésről tárgyaltak a tartományi képviselők

Az idei pótköltségvetés volt napirenden a tartományi parlament mai ülésén, Újvidéken. A képviselők több órán keresztül vitáztak a kérdésről.

1,7 milliárd dinárral növekszik a vajdasági költségvetés idei bevétele az elfogadott átütemezése alapján. Lehetőség nyílik többek között az önkormányzatok irányába létező transzfereszközök növelésére, a gyerekek iskolai utaztatásának pénzelésére a 2016-os év végéig, illetve a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás támogatására is. Az újraelosztás által a tartomány támogatni tudja majd az IPA pályázaton sikeresen pályázó szervezetek és önkormányzatok projektumait is. Pásztor István, elnök, Vajdasági Képviselőház (VMSZ). „Mindent összevetve azt gondolom, ez egy olyan költségvetési módosítás, amely növeli a mozgásteret, reális talajon áll, és a költségoldalon olyan prioritásokat emel be, amelyek elfogadhatóak és fontosak.”

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke úgy véli, sikerült megállítani a vajdasági költségvetés elmúlt években történő törvénytelen pazarlását. A következő időszakban a pénzt komoly befektetések megvalósítására szánják és elkezdik az új vezetés céljainak megvalósítását – emelte ki. „Az új tervek alapján olyan befektetésekre kerül majd sor, amelyek eddig többnyire mellőzve voltak. Bejelentettük a Vajdasági RTV új épületének kiépítését érintő munkálatok megkezdését, valamint közös projektumok megvalósítását a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal és az önkormányzatokkal. Ezekre a megfelelő pályázatok levezetése után kerül sor, az újraelosztást követően.”

Az új befektetések az egészségügyet is érintik. A tervek szerint három új angioterem létrehozása is megtörténik a tartományban. Közép-Szerbiában jelenleg húsz ilyen áll a betegek rendelkezésére, míg Vajdaságban mindössze kettő működik. A pótköltségvetést a Vajdasági Magyar Szövetség pozitívan értékeli. Bagi Boján, tartományi képviselő, VMSZ: „Ezzel a pótköltségvetéssel kibővül annak a lehetősége, hogy a leggyakoribb betegségekkel, a kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatosan, amikor valakinek infarktusa van, Szabadkán, Zomborban és Nagybecskereken is el tudják majd látni a beteget úgy, hogy azonnal életmentő beavatkozást végeznek el.”

Az MM–VMDK koalíciónak ugyan fenntartásai vannak a nemzeti közösségek pénzelését illetően, a pótköltségvetést mégis támogatták. Csonka Áron, tartományi képviselő, VMDK: „Pozitívnak tartjuk a másik oldalát, ami a gyerekek utaztatására, valamint a demográfiai arányok növelésére vonatkozik. Annak ellenére, hogy bizonyos fenntartásaink vannak, támogatni tudjuk a pótköltségvetést.”

A költségvetés módosítását a Szerbiai Szocialista Párt is támogatta, míg a Szerb Radikális Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Demokrata Párt ellenezték a javaslatot. Nenad Borović, tartományi frakcióvezető-helyettes, DP: „A költségvetés fegyelmezett és felelősségteljes kezelésének szempontjából ez egy nagy visszalépés. Az újraelosztással megvonták a fejlődési lehetőség alapjait, nincs korlátozva azon a részein, ahol kellene. Mindenekelőtt a szolgáltatások és a termékek költségeire gondolok.”

Az átütemezés a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság költségvetését 585 millió dinárra növeli. A középiskolás diákok utaztatására 70 millió dinárt lát elő, valamint 25 millió dinár lesz elérhető 400 hektár terület erdősítésére Vajdaság területén.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét