Ugrás a tartalomra

„Pontot tehetünk a kétkedés periódusára”

Az Alkotmánybíróság pénteki döntésére is kitért Pásztor István a parlament elnöki megbízatásának tegnapi átvétele során
Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a Tartományi Képviselőház élére történt pénteki megválasztását követően hétfőn az új elnök formálisan is átvette a megbízatást Egeresi Sándortól, a ház távozó elnökétől.
Kettejük megbeszélését követően sajtótájékoztatót tartottak, melyen elsőként Egeresi értékelte az elmúlt négy év munkáját. Megfogalmazása szerint négy fő stratégiai célra építette tevékenységét: Vajdaság decentralizálására, egy biztonságosnak számító élettér kialakítására, a tartomány nemzetközi tekintélyének növelésére, valamint a magyar közösség helyzetének a javítására törekedett. A közvélemény dolga megítélni, mennyire volt sikeres ez a munka – húzta alá Egeresi. Mint mondta, felettébb büszke arra, hogy a topolyai szavazópolgároknak köszönhetően immár hetedik mandátumát kezdhette el a Tartományi Képviselőházban, s örvendetesnek tartja, hogy egy olyan személynek adhatja át az elnöki funkciót, mint Pásztor István.

A parlament új elnöke fontos gesztusnak nevezte az elnöki megbízatás átadását, még ha az csupán formalitásnak számít is, hiszen, mint mondta, mindvégig együtt dolgoztak Vajdaság problémáinak a rendezésén az elmúlt időszakban. Úgy értékelte, hogy mivel minden ember különbözik a másiktól – függetlenül attól, hogy folytatni kívánja az Egeresi által megkezdett munkát – bizonyára sok mindent másként csinál majd. Pásztor kitért az Alkotmánybíróság pénteki döntésére is, mely szerint nem számít törvény- és alkotmányellenesnek a vajdasági szimbólumokról meghozott 2003-as képviselőházi döntés. A kétkedés periódusára ezzel voltaképp pontot tehetünk – állapította meg Pásztor.

– Még két eljárás van folyamatban az Alkotmánybíróság előtt. Az egyik a hatásköri törvényre vonatkozik, a másik pedig a vajdasági statútumra. Ezek már kevésbé szimbolikus, mondhatni húsba vágó, mozgásteret meghatározó kérdések. A szakértői véleményezések, tudtommal, már megtörténtek a szóban forgó ügyekben, s nem hangzottak el olyan vélemények, amelyek megrengették volna a statútum vagy hatásköri törvény alapjait. Remélem, hogy a szakmai vélemények döntenek majd az Alkotmánybíróság ítéleteinek megfogalmazásakor, s az indítványok elutasításáról szóló döntések hamarosan meg fognak születni – jelentette ki a parlament új elnöke.

Köszönetet mondtak egymásnak az elmúlt években nyújtott támogatásért, s hasonló baráti együttműködést harangoztak be az előttünk álló időszakra vonatkozólag is.

Magyar Szó

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen