Ugrás a tartalomra

A politizáláson túl a szerb–magyar barátkozás is célja a VMSZ belgrádi szervezetének

Hivatalos látogatásra Szabadkára érkezett Nebojša Marjanović. A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének elnöke tárgyalt Kern Sólya Máriával, a szabadkai városi képviselő-testület elnökével, valamint tanácskozást folytatott a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselőivel.

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezete 2011 végén alakult. Jelenleg mintegy 40 tagot számlál. A tagság 80 százaléka nem magyar nemzetiségű. A VMSZ európai értékeket képvisel, az euroatlanti integráció útját járja, valamint határozottan kiáll és küzd az emberi jogok megvalósításáért, illetve szakmailag megalapozott javaslatokat tesz a parlamentben, képviselői aktívan és rendszeresen részt vesznek a képviselőház ülésein. Ezért egyre népszerűbb a párt a fővárosi lakosság körében – mondta Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke. Eddig mintegy 15 fórumot tartottak, továbbá különböző projekteken dolgoznak.

„Magyar nyelvtanfolyamot szervezünk majd, ami iránt pillanatnyilag nagy az érdeklődés Belgrádban. Reméljük, hogy ehhez hamarosan biztosítani tudjuk a helyiséget is. Ha ez a kérdés megoldódik, egy művelődési otthont kívánunk létrehozni azok számára, akiket érdekel a szerb–magyar barátság, politikai beállítottságtól függetlenül. A helyiséget a párt biztosítja majd. Úgy gondolom, hogy a nemzeteink közötti kapcsolatok nagyon mélyek és tartalmasak, amiről tájékoztatnunk kell az embereket.”

A VMSZ belgrádi szervezetének küldetése nem csupán politikai értelemben fogalmazható meg. Fontosnak tartják a szerb és a magyar kultúra népszerűsítését, illetve a nemzetek egymás közötti viszonyának magasabb szintre emelését. Belgrádban körülbelül kétezerre tehető a magyar nemzetiségű lakosok száma.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír