Ugrás a tartalomra

Pintér Attila: A szerb és a magyar nép közötti megbékélés példaértékű

Csúrog a megbékélés szimbóluma, ahol a szerbek és a magyarok közösen emlékeznek, emelte ki Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete az egykori helyi Topalov raktárban.

Az egykori raktárban ma már múzeum őrzi az 1942-es bácskai razzia ártatlan áldozatainak emlékét. Az intézmény ma ünnepli megalapításának 5. évfordulóját, ebből az alkalomból elismeréseket adtak át azoknak, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a múzeum létrejöttéhez.

Pintér Atilla is elismerést vett át, ugyanis Magyarország mintegy 100 ezer eurós támogatásának köszönhetően állították helyre és rendezték be az épületet. Köszönetben részesült többek között Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a VMSZ elnöke is. Kiemelte, egy civilizációs teljesítmény az, amelyet a magyarok és a szerbek az utóbbi időszakban végeztek el, a 2013-as közös államfői főhajtással.

A múzeumot évente csaknem ezren látogatják, hogy minél több érdeklődőt vonzanak a közeljövőben bővítik majd, egy emlékközpontot kívánnak kiépíteni - mondta az alapító 1942-es Razzia Emlékbizottság elnöke, Božidar Vojinović. A szerb és a magyar nép közötti megbékélés példaértékű gyermekeink számára, amivel biztosítottuk jövőjüket - emelte ki Magyarország belgrádi nagykövete.

Pintér Attila, belgrádi magyar nagykövet: „Közös kormányzati üléseket szervezünk, immáron a negyedik közös kormányülésen vagyunk túl. Ezzel párhuzamosan a magas szintű találkozók számát, bevallom őszintén már lassan nem tudom megmondani, hiszen olyan szintre emelkedett a kétoldalú kapcsolatoknak ez a kategóriája, amely hihetetlen a két ország kapcsolataiban.”

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír