Ugrás a tartalomra

A példaértékű Torda

Nagy érdeklődés mellett zajlott lapunk élőújsága és a Magvető lakossági fóruma – Az est vendége volt Pásztor István

Ezúttal is teltházas volt a Magyar Szó péntek esti, Tordán megtartott élőújsága, ez annak bizonyítéka, hogy az újságírók és az olvasók közvetlen találkozásának ma is megvan a varázsa, de igény is van rá. Az olvasók találkozhattak a lap szerkesztőivel és újságíróival, megvásárolhatták a lapot és a kiadványait, valamint gazdag és színvonalas művelődési műsort is láthattak. Az élőújságon interjú készült Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökével. A rendezvény a tordai Művelődési Otthon előcsarnokában, Dávid Csillának, lapunk fotóriporterének képkiállításával kezdődött. – Csilla nem tartozik a napi politikai eseményeket fotózó riporterek közé, sokkal inkább a látványt, a különlegeset, a ritka mozzanatokat keresi és igyekszik elkapni. Fényképeivel megörökített árvizeket, földrengést, tüntetést, remek portrékat készít. Fotóit Ezüst és Arany Pávatollal díjazták, mondta méltatásában Varjú Márta, lapunk főszerkesztője.

Lapunk tavaly Tordán tartotta a gálaműsorát. Általában ebben a bánáti faluban kezdődik az élőújság-sorozat, vagy itt zárul. Ezúttal kivételt tettek.

– A közönség mindig vár bennünket és szeretettel fogadnak. Éppen a napokban lapozgattam, a Magyar Szó 70 éves jubileumára, Fodor István szerkesztésében megjelent a Hét évtized című kiadványt, és rábukkantam benne egy fotóra, méghozzá 1955/56-ból. Tordán készült egy élőújságon. Akkor is telt ház volt, akár csak most. Mindig nagy érdeklődéssel vártak és várnak bennünket és nagyon együttműködőek a tordaiak, mondta a főszerkesztő.

A Magyar Szó élőújsága évek óta az egyik kiemelt rendezvénye a Tordai Művelődési Napoknak.

– Nagyon fontos az, hogy a magyar közösséget ilyen módon is összetartsuk. Hiszen a Magyar Szónak nagyon fontos szerepe van a vajdasági magyarság életében, identitásunk megőrzésében. A tordaiak is ugyanezt akarják: megőrizni magyarságunkat, megőrizni identitásunkat. Tehát egy a cél, egy az érdek és ezért is annyira közkedveltek ezek az élőújságok, hallottuk Dobai Jánostól, a tordai helyi közösség elnökétől.

Az élőújságon interjú készült Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökével. Azzal kapcsolatban, hogy Vajdaságban is három százalékra csökkent a parlamenti küszöb, a pártelnök hangsúlyozta, hogy a magyarság választási eredménye nem a megváltoztatott szabályoktól függ, hanem elsősorban attól, hogy összefogunk-e és sikerül-e majd legyőzni a fásultságukat.

– Torda példa az egész vajdasági magyar közösségnek, hogy egy bánáti kis faluban, ha van 10-15 tettre kész ember, akkor nincsen akadály. Akkor meg lehet tölteni a termet. Nem igaz, hogy a magyar emberek begubódznak, és nem mennek sehova. Itt a terem mindig tele szokott lenni és jó a hangulat, ezért öröm ide jönni, mondta Pásztor István.

A lap szerkesztői bemutatták a Magyar Szó kiadványait. Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes a Magyar Szó 2020-as Naptárát ismertetve arra biztatta a tordaiakat, hogy javasoljanak témákat a népszerű kiadvány jövő évi számába. Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója pedig a Mérföldkövek, 75 év 75 írás című jubileumi gyűjteményéről beszélt. A közönség nagy érdeklődéssel fogadta Gergely József: Amit a galamb összehordott című könyvét is. Tekintettel arra, hogy a tordaiak zöme mezőgazdaságból él, így nagy érdeklődéssel hallgatták meg a Magvető melléklet lakossági fórumát. Varga Attila szerkesztő vendége volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke. A hallgatóság számos érdekes és fontos információt kapott elsősorban az idei pályázati kilátásokról, a hazai és az anyaországi támogatásokról. A jégvédelmi rendszer korszerűsítéséről is tájékoztatták a hallgatóságot, valamint arról, hogy a jelenleg 21 tagú falugondnok-szolgálat rövidesen további öt személlyel bővül.

A felsoroltakon kívül a Magyar Szó tordai élőújságán jelen volt Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója, Kabók Erika főszerkesztő-helyettes, Somogyi Márta, a hirdetőosztály vezetője, Bágyi Sándor lapterjesztő és Tóth Roland. Az élőújság műsorát Máriás Endre, a Tiszavidék szerkesztője vezette.

Az est során felléptek: a tordai Petőfi Sándor ME néptáncosai és énekesei, a helybeli Angels együttes énekesei, Guth Emília énekes, Rontó Márta és Kónya-Kovács Otília mesemondók, Bíró László, a Petőfi-program ösztöndíjasa Tiszaszentmiklósról és a kúlai Népkör néptánccsoportja.

A rendezvény tombolával zárult.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.I. (Fotó: Gergely József)
Többi hír